Politika i društvo
Hrvatska finalizira kupnju 12 borbenih zrakoplova Rafale od Francuske
25.11.2021 16:13 | Indikator.ba
Hrvatska je u četvrtak potpisala dva međudržavna ugovora s Francuskom za kupnju 12 višenamjenskih lovaca Rafale i pripadajuću logističku podršku Dassault Aviation, saopćio je francuski proizvođač zrakoplova.

- Ugovor između države uglavnom pokriva prijenos 12 lovaca Rafale iz Francuskog ratnog zrakoplovstva zajedno s njihovom opremom, kao i uslugu obuke za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, stoji u priopćenju Dassault Aviationa na njihovoj internetskoj stranici.

Ugovor o pružanju logističke potpore pokriva sve resurse potpore, uključujući dodatne rezervne dijelove za borbene zrakoplove u razdoblju od tri godine.

Ugovori su potpisani u Zagrebu na svečanosti kojoj su prisustvovali francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatsko ministarstvo obrane na svojoj internetskoj stranici navodi da je ukupna vrijednost ugovora potpisanih s Francuskom 999 miliona eura, koji će biti plaćeni iz hrvatskog državnog proračuna do kraja 2026. godine.

Prema pisanju Tportala, Hrvatska će borbene avione Rafale platiti oko 15 posto skuplje nego što je to prvobitno najavljeno u maju, odnosno 8,7 milijardi kuna (oko 1,2 milijarde eura).

U maj je hrvatska vlada priopćila kako je odlučila kupiti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale F3-R od Francuske za 999 miliona eura nakon međunarodnog natječaja. Ponuda Francuske bila je povoljnija od ostale tri koje su podnijele SAD, Švedska i Izrael, priopćila je tada hrvatska vlada.
Facebook Twitter Print