Kompanije i tržišta
RMU Banovići uskočio kako kotlovi TE Tuzla ne bi stali
26.11.2021 06:11 | Indikator.ba
Rudnik mrkog uglja Banovići je prekjučer za potrebe bloka 6 Termoelektrane Tuzla isporučio 3.700 tona uglja.
Istim tempom nastavljeno je i juče, a sve aktivnosti usmjerene su da se povećanjem isporuke uglja omogući nesmetano funkcionisanje sistema snabdijevanja električnom energijom.

- U narednim danima nastojat ćemo održati visok nivo proizvodnja uglja s ciljem zadovoljavanja potreba naših strateških partnera, te očuvanja energetske stabilnosti i cjelokupnog privrednog sistema, rekao je Elvir Salihović, direktor RMU Banovići d.d. Banovići, navodi se u saopštenju RMU Banovići.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je nakon okončanih protesta rudara u Sarajevu 24. novembra, da je depo mrkog uglja za Blok 6 TE Tuzla prazan i da proizvodi samo ono što dođe iz RMU Banovići.

Istakao je da je donesena oodluka da se Blok 6 i Blok 4 stave van snage. a da se aktivira samo jedan kotao Bloka 3 kako bi se osiguralo grijanje Tuzli i Lukavcu.
- Tako će biti dok se ne osiguraju potrebne količine uglja, rekao je Andelija.

Inače, proizvodnja u Termoelektrani Tuzla još od jula ove godine je opterećena nestašicama uglja.

Rudari su stupili štrajk zbog projekta restrukturiranja rudnika unutar koncerna, a nesporazumi između Elektroprivrede BiH i uprava rudnika i sindikata kulminirali su zbog primjene novog modela pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku, kojima su rudari nezadovoljni.

Rudnik mrkog uglja Banovići nije u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH,a gdje je uključeno ostalih sedam rudnika uglja u FBiH.
Facebook Twitter Print