Kompanije i tržišta
Sjeverna Makedonija raspisala natječaj za 5G licence
26.11.2021 06:31 | Indikator.ba
Sjevernomakedonska Agencija za elektroničke komunikacije (AEC) raspisala je natječaj za davanje odobrenja za korištenje radijskih frekvencija za petu generaciju (5G) mobilnih mreža.

Rok za dostavu ponuda je 35 dana, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 5. januar. Odluka o odabiru ponuditelja koji će sudjelovati u predviđenom postupku javnog nadmetanja bit će donesena u roku od sedam dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Ponuđači će morati dati pisanu izjavu da će početi koristiti radiofrekvencije navedene u odobrenjima za korištenje radijskih frekvencija u roku od devet mjeseci od dana pravomoćnosti odobrenja.

Odobrenja za korištenje radijskih frekvencija iz odluke AEK, A1, A2, A3, B1, B2 i B3 izdaju se na razdoblje od 15 godina, a odobrenja B41, B44, B45 i B46 na razdoblje od šest godina, a vrijedi od dana izdavanja odobrenja i s pravom produženja važenja odobrenja na način utvrđen Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

Istovremeno, telekomunikacijska tvrtka Telekom objavila je danas da nastavlja s aktivnostima na postavljanju 5G mreže na području cijele zemlje. U toku je intenzivan terenski rad s partnerom Ericssonom na zamjeni postojeće tehnologije najsavremenijom opremom koja će pružati 5G usluge, veći kapacitet i bolje korisničko iskustvo.

Od avgusta je pokriveno 11 gradova u središnjem i zapadnom dijelu zemlje, a do kraja godine bit će još dva u južnom dijelu: Gevgelija i Dojran.
Facebook Twitter Print