TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Menadžment
Najbogatiji Slovenci: Od maloprodaje do košarke
26.11.2021 10:58 | Indikator.ba
Sto najbogatijih Slovenaca zajedno raspolaže imovinom vrijednom 7,1 milijardu eura, što je rekordan iznos, i za skoro četvrtinu ili 1,3 milijarde eura veći nego 2020. godine.

Na vrhu rang liste slovenačkih bogataša nema promjena, pri čemu Simo i Iza Sija Login i dalje drže prvo mjesto ispred drugoplasiranog para - Sandija Češka i Livije Dolanc, piše poslovni list Finance.

Rast bogatstva 100 najimućnijih Slovenaca, najveći poslije 2008. godine, rezultat je boljeg kotiranja njihovih kompanija na berzama, što je osnov za procjenu njihove neto vrijednosti, ali i dobrog poslovanja, razduživanja, jačanja finansijskih bafera i, u nekim slučajevima, uspješnih akvizicija, navodi list, a prenosi agencija STA.

Početni iznos bogatstva na listi TOP 100 je takođe porastao - sa prošlogodišnjih 20,9 miliona eura na 27,7 miliona eura, dok je sa liste ispalo više od četvrtine ljudi koji su se na njoj nalazili prošle godine. Klubu najbogatijih pridružilo se 10 novih osoba, a 17 se ponovo vratilo.

Na čelu liste su Iza Sija i Samo Login, nekadašnji vlasnici programera aplikacije Outfit7 i bivši supružnici koji su nastavili da rade zajedno zbog čega se tretiraju kao jedan entitet. Vrednost njihove imovine procenjena je na 689 miliona evra.

Na poziciji broj dva su Sandi Češko i Livija Dolanc sa procijenjenim bogatstvom od 355 miliona eura, pri čemu najveći dio njihove imovine čini prihod od 55-procentnog udjela u maloprodajnom omni-kanalu Studio Moderna.

U vodeću trojku najbogatijih probila se porodica Šešok, vlasnici grupe za elektroniku Iskra, koja je zabilježila najveći skok na listi uvećavši bogatstvo sa prošlogodišnjih 150 miliona eura na 270 miliona eura.

List Finance ističe da je bračni par Vesna i Dari Južna, vlasnici holding kompanije Perspektiva, ušao u prvih 10 bogataša s rastom imovine od 73 odsto na 202 miliona eura, najviše zahvaljujući razduživanju i rastu tržišne vrijednosti energetske kompanije Petrol.

Najzanimljiviji novajlija na listi je košarkaš Luka Dončić, s bogatstvom procijenjenim na 29,4 miliona eura, nakon što je ova NBA zvijezda potpisala petogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima od 207 miliona dolara, prenosi STA.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA