TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Turski Yildirim predao obavezujuću ponudu za hrvatsku Petrokemiju
12.1.2022 17:18 | Indikator.ba
Tursko holding društvo Yildirim predalo je obavezujuću ponudu za kupovinu hrvatskog proizvođača gnojiva Petrokemija, koji je nedavno najavio plan povlačenja svojih dionica sa Zagrebačke burze, javljaju hrvatski mediji. u srijedu.

- Prema neslužbenim informacijama, ponuda vrijedi do 31. januara, objavio je Poslovni dnevnik.

Terra Mineralna Gnojiva, zajedničko ulaganje lokalne naftno-plinske grupe INA i plinske tvrtke Prvo Plinarsko društvo (PPD), stekla je 2018. godine 54,517 posto udjela u Petrokemiji kroz dokapitalizaciju od 300 miliona kuna (40 miliona eura).

Obavezujuća ponuda dostavljena je većinskom dioničaru, kao i nizu državnih fondova i tvrtki koje zajedno posjeduju oko 45 posto temeljnog kapitala Petrokemije, piše list.

Najveće dvojbe oko ponude ima državni Fond za restrukturiranje i privatizaciju poduzeća CERP. CERP, koji je prije tri godine proveo restrukturiranje tvrtke i osigurao joj opstanak želi dugoročno zadržati svoje proizvodne aktivnosti kako bi osigurao stabilnost opskrbe mineralnim gnojivima domaćih proizvođača hrane.

Svi pregovori s potencijalnim investitorima odvijat će se u nepovoljnom trenutku, u vrijeme privremene obustave proizvodnje u Petrokemiji zbog visokih cijena prirodnog plina. Osim toga, Petrokemija bi zahtijevala dosta ulaganja kako bi se zadovoljili ekološki standardi Europske unije, navodi Poslovni dnevnik.

Petrokemija je u utorak priopćila da će dioničari 21. februara glasati o prijedlogu za delisttiranje svojih dionica sa Zagrebačke burze jer tvrtka nema veće koristi od trgovanja na uređenom tržištu, a istovremeno ima visoke troškove i obavezu da ispuni određene zahtjeve kao kotirana tvrtka.

Prema pisanju lista, Petrokemija bi zahvaljujući brisanju uštedjela oko 100.000 kuna.

Glavna skupština bi također ovlastila upravu da stječe vlastite dionice od dioničara društva koji glasaju protiv prijedloga za delistiranje.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA