TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Federacija BiH se uključuje u dokapitalizaciju HET-a
12.1.2022 18:25 | Indikator.ba
U povodu informacija da Elektroprivreda Srbije kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), u ime Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.
i
- Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Sredstva prikupljena emisijom akcija će se koristiti za povećanje uloga HET-a u privrednom društvu Hidroelektrane Dabar radi pribavljanja sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, navode u HET-u.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine akcija, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Osim odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. januar, predložena je i odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

Matično društvo Mješoviti holding Elektroprivrede Srpske vlasnik je 65 posto dionica HET-a, paradržavni fond PREF a.d. Banja Luka posjeduje 10,0 posto, DUIF Kristal Invest - OIAF Future Fund 5,3 posto, Fond za restituciju RS 5,0 posto, itd.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA