TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Svjetska banka i MMF potcijenili ekonomski rast BiH
13.1.2022 06:47 | Indikator.ba
Međunarodni finansijski autoriteti potcijenili su ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u 2021. godini prognozirajući ga značajno manjim nego što ga prikazuje bosanskoherecgovačka statistika.

Svjetska banka je u najnovijem outlooku predvidjela za BiH rast od 4,0 posto u 2021. godini, što je zajedno sa Sjevernom Makedonijom najniže među zemljama regiona, a i prognoze za 2022. godinu (3,0 posto) i 2023.(3,2 posto) takođe su najniže na regionalnom nivou.

Ranije je u svojim projekcijama posbeno iznenadio Međunarodni monetarni fond koji je u oktobarskom outlooku prošle godine procijenio rast BiH u 2021. godini na svega 2,8 posto.

Bosna i Hercegovina će, međutim, kada se objave konačni podaci za 2021. godinu, sasvim sigurno iznenaditi svojim ekonomskim rastom, koji bi, prema onome što pokazuje statistika, mogao iznositi čak vrlo dobrih 6 posto (možda i više), a koji bi trebao doći nakon realnog pada od 3,2 posto u 2020. godini.

Na to ukazuju službeni kvartalni podaci o realnom rastu BDP-a prema kojima je rast u prvom kvartalu 2021. godine bio 2,5 posto, u drugom kvartalu 11,6 posto, a u trećem kvartalu 8,4 posto.

Rast u četvrtom kvartalu takođe bi trebao biti visok, iako će zbog slabijeg baznog efekta iz istog perioda 2020. kada je počeo oporavak od pandemijskog šoka sigurno biti nešto manji nego u prethodna dva kvartala.

Ekonomski rast BiH pozitivnije od međunarodnih autoriteta procijenili su Centralna banka BiH i nedavno Raiffeisen bank BiH. Oni su prognozirali ubrzanje ekonomije u 2021. godini na 5,8 posto, a u 2022. godini očekuju rast od 3,9 posto, odnosno 3,8 posto.

I jedni i drugi su kosntatovali da je oporavak realne ekonomije u 2021. godini vođen jakim dvocifrenim stopama rasta vanjskotrgovinske razmjene i maloprodaje bio veoma snažan bez obzira na visok nivo neizvjesnosti, a naveli su i da postoji mogućnost revizije prognoze naviše.

Prognoze su u uslovima Covid-10 pandemije nezahvalne što je se najbolje vidi iz činjenice da je Centralna banka BiH početkom oktobra svoje procjene za rast BDP-a u 2021. nakon prvog kvartala popravila naviše za čak 2,4 procenta.

Prognoze ekonomskog rasta koje prave međunarodne finansijske institucije prvi puta značajno odstupaju od realnog stanja, što govori da svjetski finansijski autoriteti u vrijeme pandemije možda i nisu bili dovoljno ažurni u praćenju nepredvidljivih trendova u ekonomijama koje je donio Covid-19.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA