TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Crnogorski "zlatni pasoš" pod nadzorom Brisela
13.1.2022 12:38 | Indikator.ba
Evropska komisija (EK) saopštila je da trenutno prati program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori. To su kazali nakon što je objelodanjeno da je program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori produžen na još godinu dana.

Vijest o praćenju primjene tog programa od strane Evropske komisije objavili su Deutsche Welle i Reuters.

- Evropska komisija trenutno prati planirane i postojeće šeme u nekoliko zemalja, uključujući karipska ostrva i istočnoevropske zemlje Albaniju, Moldaviju i Crnu Goru, naveli su ovi mediji.

Slični programi postoje na Kipru i Malti, dvije države članice EU, koje se trenutno suočavaju sa pravnim izazovima zbog pozicije zvaničnog Brisela.

Povod za oglašavanje Evropske komisije je prijedlog da se suspenduje mehanizam putovanja bez viza između EU i južnopacifičke države Vanuatu. Ovaj potez, koji bi bio prvi na globalnom nivou, ima za cilj suzbijanje prakse nuđenja "zlatnih pasoša".

U Vanuatuu stranci mogu dobiti državljanstvo i pasoš u zamjenu za minimalno ulaganje od 130.000 dolara.

Evropska komisija je izdala upozorenje da će preduzeti ovaj korak ako Vanuatu ne promijeni svoj program ulaganja u zamjenu za pasoš.

Prijedlog sada ide na odobrenje pojedinačnim državama članicama EU.

Vlada Crne Gore je 31. decembra 2021. za godinu dana produžiila program davanja crnogorskih pasoša u zamjenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede, iako je ranije najavljivala da će ovu podsticajnu mjeru ukinuti.

Kako je saopšteno, produženi program do godinu dana podrazumijeva strožije uslove koji podrazumijevaju da neće biti odobravanja novih projekata, dok će svi investitori u roku od mjesec dana morati da dostave Vladi bankarsku garanciju u vrijednosti od 50 odsto investicija.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA