TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Albanija angažirala Jones International za jačanje cyber sigurnosti nakon krađe podataka
13.1.2022 16:35 | Indikator.ba
Albanska vlada pristala je angažirati tvrtku Jones International sa sjedištem u SAD-u da poboljša svoju kibernetičku sigurnost nakon ozbiljnog curenja podataka koji uključuje hiljade ličnih podataka i informacija o plaćama.

Lični podaci i podaci o plaćama za 637.138 građana Albanije, više od jedne petine stanovništva zemlje, procurili su na internet krajem decembra. Kršenje podataka uslijedilo je nakon još jednog masovnog curenja ličnih podataka uoči općih izbora 25. aprila 2021. u vladajućoj Socijalističkoj stranci, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost ličnih podataka Albanaca.

Tužitelji istražuju curenje, ali je u međuvremenu Tirana potpisala sporazum s Jonesom, na čelu s umirovljenim generalom i bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jamesom Loganom Jonesom, o jačanju sigurnosti digitalnih sustava u zemlji, stoji u priopćenju vlade.

U planu je i uspostava Nacionalnog centra za kibernetičku odbranu, koji će biti koristan i za NATO, čiji je Albanija članica, rekao je premijer Edi Rama na ceremoniji potpisivanja.

- Ovdje nije problem jednostavno izgraditi niz sigurnosnih ssistema, već izgraditi sveobuhvatan sigurnosni sistem, koji zauzvrat ima potencijal pružiti dodanu vrijednost NATO-u, rekao je Rama.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA