TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Odgovor HET-a: Pravo preče kupnje imaju postojeći suvlasnici!
13.1.2022 21:20 | Indikator.ba

Nakon što je objavljeno da je federalni premijer Fadil Novalić pozvao elektroprivrede sa područja Federacije BiH da se uključe u proces dokapitalizacije, Uprava Hidroelektrana na Trbišnjici je saopćila da pravo preče kupnje imaju postojeći suvlansici.

Uprava je ocijenila netačnim i zluradim brojne tekstove i komentare u medijima povodom navodne privatizacije ove firme koja je procesom dokapitalizacije "uvodi na mala vrata".

"To je najneistinitija informacija i od toga neće biti ništa, jer ono što trenutno radimo jeste dokapitalizacija HET-a emisijom novih akcija", rekao je na pres konferenciji sazvanoj tim povodom direktor HET-a Gordan Mišeljić, pojasnivši da se radi o 435 miliona maraka, ali na način da će Vlada RS i dalje, kao i do sada, biti vlasnik 80 odsto preduzeća, a ostalih 20 odsto su mali akcionari, fondovi i privatna lica.

Pojašnjavajući da, prema pravu prvenstva kupnje, to pravo imaju već postojeći akcionari, on je objasnio da će Vlada RS, kroz Elektroprivredu RS i fondove čiji je ona vlasnik, obezbijediti dosadašnji procenat učešća u vlasništvu jer će dokupiti onoliko akcija koliko bude potrebno da zadrži 80 procenata vlasništva, dok će ostalih 20 odsto akcionara takođe imati pravo dokupljivanja akcija da zadrže svoj procenat, a ako to ne budu željeli, ponudiće se drugim zaineresovanim, ali ne po istim cijenama.

"U ovaj proces ne ulazimo zbog privatizacije, već je ovo najelegantnije rješenje da investiramo novac u izgradnju nove hidroelektrane, HE Dabar, gdje je neophodno vlastito učešće za kredit kod Eksim banke, na ime osiguranja tog kredita, sa našim učešćem od 33 miliona eura", kazao je Mišeljić, objasnivši da se na ovaj način obezbjeđuje državni novac bez kamata.

Ovakvo rješenje je, složili su se i ostali članovi uprave HET-a, bilo najoptimalnije jer se radi o trenutno najvećoj investiciji u BiH, a vjerovatno i regionu, koja će donijeti novu vrijednost od 272 gigavat časa električne energije koja će se, zajedno sa nizvodnim efektima novih voda, prodavati po tržišnim cijenama.

"Ne vidim razlog ni da se u ovakve stvari miješaju trenutne političke opcije jer je ovo ipak budućnost cijelog našeg entiteta, iako postoji puno pritisaka, što je domen trenutne lokalne ili regoonalne politike vezane i za izbore koji nam slijede", dodao je Mišeljić.

Iako nije želio kometarisati da li se u vezu sa tim okolnostima mogu dovesti i najave federalnog premijera Fadila Novalića u vezi kupovine akcija od strane federalne Elektroprivrede, Mišeljić je ipak rekao da svi na različite načine žele ostvariti svoje političke poene, a sama Federalna Elektroprivreda ima i drugih finansijskih dubioza i problema, sa brojim neispunjenim projektima kada su u pitanju njihovi resursi.

Budući da je u kupoprodajnom procesu i ostatak od 20 procenata malih akcionara, nije isključeno da se u taj dio uključi i Federalna Elektroprivreda, što ipak neće promijeniti odnos od 80 procenata vlasništva Vlade RS.

Blagoje Šupić, predsjednik Nadzornog odbora HET-a, pojašnjava da je, u skladu sa Zakonom hartija od vrijedosti i berzanskim poslovanjem, ostavljena mogućnost svim postojećim vlasnicima kapitala da iskoriste svoje pravo preče kupovine i kupe akcije u procentu u kome su sada vlasnici, a ako ne iskoriste to pravo mogu učestvovati i ostali.

"Ako neko ne bude učestvovao u ovom procesu, tada će se njegov procenat zbog neučešća u dokapitalizaciji prepoloviti, a novim će se učesnicima obezbijediti da učestvuju u kupovini te njihove polovine i to tako što tada više akcije nisu po ovim cijenama od 0,29 evra, već će se desiti tržišna utakmica u kojoj će pobijediti onaj ko ponudi najvišu cijenu, a mi računamo da će taj procenat biti mali", kazao je Šupić.

Nakon što je objavljeno da će Hidroelektrane na Trebišnjici izvršiti dokapitalizaciju emisijom akcija Fadil Novalić premijer Federacije BiH pozvao je elektroprivrede sa područja Federacije da se uključe u ovaj proces.

"Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici", napisao je Novalić na svom Facebook profilu.

U ime Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Članovi Vlade FBiH stava su da JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

"Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekat od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine", izjavio je Novalić, saopšteno je iz Biroa Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA