TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Hrvatska vlada podiže prognozu inflacije za 2022. godinu na 3,5 posto
13.1.2022 22:14 | Indikator.ba
Hrvatska vlada podigla je svoju prosječnu godišnju prognozu inflacije za ovu godinu na 3,5 posto s 2,6 posto predviđenih u budžetu kako bi odražavala rast cijena hrane i energenata, izjavio je u četvrtak ministar finansija Zdravko Marić.

Dinamika stope inflacije trebala bi biti suprotna u odnosu na 2021., kada je početkom godine bila niska, ali je porasla do kraja godine, rekao je Marić novinarima prije sjednice Vlade.

Marić je također rekao da bi inflacija u decembru 2021. mogla premašiti 5 posto na godišnjem nivou. Očekuje se da će državni zavod za statistiku objaviti podatke o inflaciji za decembar 17. januara.

Vlada razmatra mjere za ublažavanje utjecaja rasta cijena prirodnog plina za domaćinstva i mogla bi smanjiti porez na dodanu vrijednost koji se naplaćuje na gorivo, nakon smanjenja PDV-a na električnu energiju i neke usluge poput odvoza otpada na 13% sa 25% koji je vlada provela 2017. godine, dodao je Marić.

Hrvatska trenutno zaračunava stopu PDV-a od 25% na kupnju prirodnog plina.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su za 4,8% na godišnjem nivou u novembru 2021., nakon povećanja od 3,8% u oktobru, izvijestio je prošlog mjeseca statistički ured.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA