TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Među bananama Izeta Rastodera gotovo pola tone kokaina
14.1.2022 05:04 | Indikator.ba
Crnogorska policija pronašla je u luci Bar oko 400 kilograma bijelog praha za koji se sumnja da je kokain.

Otkriven je u kutijama s bananama, na kojima je logo tvrtke Derby, koja je u vlasništvu slovenskog poduzetnika crnogorskog porijekla Izeta Rastodera, javlja portal N1info.si.

Rastoder je objavio da je pošiljka bila namijenjena crnogorskoj tvrtki Voli, a protiv nepoznatih počinitelja u toku je policijska istraga.

Ističu da su nakon dvije godine ponovno postali meta nepoznate kriminalne skupine.

Crnogorski carinici otkrili su pošiljku kokaina prije dva dana u luci Bar, te o tome odmah obavijestili policiju i Specijalno državno odvjetništvo. Nadležni su im naredili da puste pošiljku naprijed kako bi saznali kome je namijenjena, a potom su policiju pozvali radnici Volija koji su među bananama pronašli pošiljku droge, piše crnogorski list Vijesti pozivajući se na neslužbene izvore.

Prema njihovim informacijama, pošiljka banana stigla je u Bar 2. januara, a riječ je o narudžbi "preduzeća crnogorskog državljanina koji već nekoliko godina živi i posluje u Sloveniji", navode Vijesti. Pošiljka je tada bila zakazana za pregled i prekrcaj 11. januara.

List je objavio i fotografije nekoliko paketa s natpisima S. R. B. i R. S. B. Slike sumnjive pošiljke u četvrtak je na Facebooku objavila i politička stranka Prava Crna Gora, a na njima se mogu vidjeti kutije s logom Derbyja.

Ove fotografije navodno je kupcu poslao jedan od zaposlenika Volija.
Direktor tvrtke je poznati crnogorski biznismen Dragan Bokan, a neki političari su tražili njegovo hapšenje.

Iz tvrtke Rastoder priopćeno je da je pošiljka banana namijenjena crnogorskoj tvrtki Voli, a protiv nepoznatih počinitelja u toku je policijski očevid. Ističu da su nakon dvije godine ponovno postali meta nepoznate kriminalne skupine.

- Opet se radi o sistematskoj zloupotrebi uspostavljenih međunarodnih trgovačkih ruta, koja je u posljednje vrijeme sve češća, a s kojom se suočavaju praktički sve vodeće međunarodne korporacije, uvoznici i logistički sistemi, napisao je Rastoder.

Tvrtka osigurava da posluju u skladu s međunarodno utvrđenim standardima. Pritom sarađuju s nadležnim tijelima, a posebno s carinskom upravom s ciljem sprečavanja trgovine drogom.

Iz tvrtke su istaknuli da je danima prije incidenta Carinska uprava u luci Bar dva puta ove godine tražila preventivnu kontrolu svih pošiljki, a nudila je i preuzimanje dodatnih troškova kontrole.

- Nakon incidenta u Crnoj Gori, Rastoder ostaje dostupan vlastima u Crnoj Gori i Sloveniji, dodali su.

- Nažalost, zloupotreba kanala opskrbe iu Južnoj Americi i u Europi nije neuobičajena, zaključila je tvrtka, podsjetivši na nekoliko zapljena nedopuštenih droga posljednjih sedmica, uključujući zapljenu 4000 kilograma kokaina u Rotterdamu, 220 kilograma heroina i 60 kilograma .kokaina u Pločama, 656 kilograma kokaina na putu za Tunis i 44 kilograma na putu za Rusiju.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA