TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Slovenija će prestati proizvoditi električnu energiju iz uglja do 2033. godine
14.1.2022 06:20 | Indikator.ba
Vlada Slovenije je juče usvojila nacionalnu strategiju za izlazak iz uglja i restrukturiranje ugljenih regija.

Time je predviđeno da će Slovenija najkasnije 2033. prestati koristiti ugalj za proizvodnju električne energije.

Uz godinu koja određuje prestanak proizvodnje električne energije iz uglja, strategija definira i proces sveobuhvatnog društvenog i privrednog restrukturiranja zasavske i savinjsko-šaleške regije uglja, izvještava RTV Slovenije.

Strategija također predviđa zatvaranje Rudnika uglja Velenje u tehničkom smislu, uz utjecaj na zaposlenike i zajednicu, te sa stajališta zaštite i očuvanja okoliša.

Strategija se može provoditi nakon što odluka kojom se utvrđuje njezina ekološka prihvatljivost postane pravomoćna.

Uz jasnu odluku o procesu tranzicije i vremenskom okviru, Slovenija i dvije ugljene regije imat će i nesmetan pristup sredstvima Fonda za poštenu tranziciju, u okviru kojeg država do 2027. može računati na 248,38 miliona eura, dodaj se.

Iz Teša su aglasili su da je datum prestanka eksploatacije uglja, koji je ujedno i svojevrsna osnova za prijelaz Slovenije na društvo bez ugljika, zasigurno jedan od najvećih izazova s ​​kojima se zemlja suočava. Teš i Holding Slovenske elektrarne, kazali su, jamče da će i dalje aktivno sudjelovati u pripremi projekata vezanih uz restrukturiranje Savinjsko-šaleške ugljene regije.

Iz Premogovnika Velenje priopćeno je da je Vladino odobrenje strategije temelj za donošenje zakona o posteepnom zatvaranju rudnika, u okviru kojeg će država osigurati dodatna sredstva za zatvaranje rudnika i sanaciju degradiranih područja Rudnik ugljena.

Dvije najvažnije prekretnice za Premogovnik Velenje su razdoblje prije godine prestanka iskopavanja i razdoblje nakon iste. Do planirane godine iskopi u Premogovniku Velenje odvijat će se u skladu s planovima za koje će biti potrebni zaposlenici u proizvodnom procesu, a i nakon završetka iskopa, tvrtkama iz grupe trebat će još 15 godina da se pobrinu za sve radove na zatvaranju.

Predložena 2033. znači, dakle, još najmanje 20 godina rudarskih radova, navode iz Rudnika ugljena Velenje.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA