TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Hrvatska će izgubiti silan EU novac namijenjen za sanaciju šteta od zemljotresa
14.1.2022 16:36 | Indikator.ba
Europska komisija neće produžiti Hrvatskoj rok za potrošnju 5,1 milijarde kuna koje je dobila za sanaciju hitnih šteta od zagrebačkog potresa.

Hrvatska Vlada, doznaje Jutarnji list, dobila je pismo iz Europske komisije u vezi sa zahtjevom za produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, pa će morati, sada je sasvim sigurno, dio od 5,1 milijardi kuna vratiti jer ih neće stići potrošiti do juna.

U dopisu tako piše kako je jasno kako pravila Fonda solidarnosti nalažu da nema niti razmatranja prodženja roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada je novac isplaćen i kako je krajnji rok za to 17. juni.

Hladan tuš za Vladu stiže i u ostatku dopisa gdje se izričito kaže kako se od Hrvatske očekuje da već do sredine januara pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda, koji će sadržavati informacije o tome što je već isplaćeno, plan za isplate sa rokovima i potencijalne mjere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća. U tom smislu, savjetuju da se sva tijela za provedbu koriste modalitetima koje je izradilo Ministarstvo kulture.

Tu se Hrvatska nema čime pohvaliti jer je od 5,1 milijardu kuna, od podnesenih zahtjeva od 313 miliona kuna, do danas isplatila mizernih 119 miliona kuna, odnosno tek 2,3 posto od ukupnih sredstava koja su na raspolaganju.

Traži se i da što prije Hrvatska pošalje detaljne informacije o korištenju sredstava Fonda, sa svim potpisanim ugovorima, u brojkama i postocima.

Brojke govore da je do danas zaprimljeno ukupno 545 projekata vrijednosti 11,9 milijardi kuna, a sklopljeno je 316 ugovora u vrijednosti 8,4 milijarde kuna.

Prema regulativama Fonda solidarnosti, sredstva koja je Hrvatska dobila za obnovu javnih zgrada nakon zagrebačkog potresa u decembru 2020., moraju biti potrošena do juna 2022., piše Jutarnji list.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA