TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Slovenija namjerava prodati Telekom i državni udio u Savi
15.1.2022 04:21 | Indikator.ba
Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

U planu upravljanja s kojim se država složila, Slovenski državni holding (SSH) pripremio je i poseban dio izvještaja s poslovnim planovima tvrtki, koji nije dostupan javnosti.

U nejavnom dijelu navodi se kako se očekuje da SSH razmotri mogućnost prodaje Telekoma i Save. Prema aktualnoj turističkoj strategiji, Sava je predviđena kao najvažnija članica državnog turističkog holdinga, budući da je vlasnik turističkog poduzeća Sava Turizem.

Do sada se smatralo da će država ojačati svoje vlasničke udjele u turističkim tvrtkama i spojiti ih pod jednim krovom u državni turistički holding. Plan upravljanja SSH-a za 2022. predviđa i druge opcije. Među njima je i prodaja tvrtke Sava koja ima mnogo hotela i bazena na obali, Bledu i istočnoj Sloveniji, izvijestio je Radio Slovenije.

U javnom dijelu o Telekomu Slovenije piše da će jedna od najvažnijih aktivnosti u 2022. godini biti donošenje odluke o kapitalnom ulaganju u ovu tvrtku. - S tim u vezi SSH planira analizu industrije, analizu poslovanja Grupe Telekom Slovenije, dubinsku analizu konkurencije, pogled na opcije konsolidacije i pregled mogućih aktivnosti za povećanje vrijednosti i vrijednosti za vlasnike, navodi se.

Za Finance su prije nekoliko sedmica izvori u SSH-u neslužbeno objasnili da se radi o tekstu o prodaji ili povezivanju sa strateškim partnerom, a sada bi to trebalo pisati u nejavnom dijelu izvještaja.

Država je nacionalnog telekomunikacijskog operatera dosad pokušala prodati tri puta, posljednji put 2015. godine, kada se britanski investicijski fond Cinven povukao iz pregovora sa SDH kao jedini ponuditelj za kupnju 72,75 posto državnog udjela Telekoma zbog nedostatka političke potpore.
Tržišna vrijednost tvrtke, koja je 2008. dosegla 2,6 milijardi eura, a 2015. nešto više od 700 miliona eura, tokom posljednjeg pokušaja prodaje pala je na nešto više od polovice dotadašnjeg iznosa.

S obzirom na to da je ova godina izborna, prodaju Telekoma - što je službeno portfeljno ulaganje, što znači da ga država može prodati u cijelosti - vjerovatno je vrlo teško očekivati, navodi RTV Slovenije.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA