TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Novi prijedlog Vučića: Moratorij umjesto otkazivanja ugovora Rio Tintu
15.1.2022 06:35 | Indikator.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je da se uvede moratorij na izgradnju rudnika litijuma u Srbiji do kraja godine, a što stručnjaci ocjenjuju kao novi taktički potez vlasti kako bi se eskiviralo otkazivanja ugovora kompaniji Rio Tinto.

Vučić je prijedlog o moratoriju iznio je tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije naglasivši da se protivi namjeri Vlade Srbije da pod pritiskom javnosti donese odluka o raskidanju ugovora sa britansko-australijskom kompanijom Rio Tinto o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice.

Takav stav Vučič opravdava da bi otkazivanjem ugovora o istražnim radnjama toj multinacionalnoj kompaniji Srbija izgubila razvojnu šansu ali i znatnu sumu novca koju bi morala da plati kao odštetu Rio Tintu. Ranije je Vučić izjavio da bi odšteta mogla da iznosi čak oko milijardu eura.

S obzirom da je predsjednik Vučić taj u Srbiji koji donosi sve važne odluke da se naslutiti da se o opciji moratorima u vlasti ozbiljno razmišlja, izvještava Danas.

Ekonomista Milan R. Kovčević ističe da je jedini razlog zbog čega predsjednik Vučić predlaže da se donese moratorij na izgradnju rudnika litijuma u Srbiji kupovina vremena.

– Kada se predlaže moratorij na određenu stvar onda je razumno očekivati da se obrazloži šta se njime namjerava postići, odnosno šta treba uraditi ili sagledati dok je on na snazi. U ovom slučaju toga nema tako je jasno da se odluka o otkazivanju ugovora Rio Tintu o istraživanju rude litijuma želi prolongirati za poslije izbora. Koliku bi štetu Srbija platila ako bi je Rio Tinto tužio zbog otkazivanja ugovora zavisi od više faktora. Prilikom donošenja odluke o tome sud bi morao da uzme u obzir da je do nje došlo zbog protivljenja građana a umnogome bi zavisila i od ugovora koji su potpisani odnosno dokumenata koje u vezi toga posjeduju jedna i druga strana, naveo je Kovačević za Danas.

Građansko protivljenje u Srbiji projektu rudnika litija dobilo je odjek i u Bosni i Hercegovini gdje je juče dvadeset udruženja iz Bijeljine, Sarajeva, Foče, Doboja, Mostara, Banjaluke, Višegrada i Kruščice uputilo pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije, u zajedničkoj borbi za zaštitu rijeke Drine protiv kompanije Rio Tinto.

Nevladine organizacije iz BiH izrazile su veliku zabrinutost zbog novih prijetnji u zagađivanju rijeke Drine.

- Drina je prekogranična rijeka koja nas spaja, ali i koja nas razdvaja. Tokom godina i zajedničkeistorije, rijeka Drina se nekoliko puta izlivala iz svog korita a zadnji put tokom velikih poplava iz 2014. godine. Danas nam ponovo prijeti nova opasnost, ovog puta sa nesagledivim posljedicama, poručili su bh. aktivisti.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA