TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Banjalučki aerodrom lani imao 140.000 putnika
15.1.2022 06:42 | Indikator.ba
Aerodromi Republike Srpske kao i većina kompanija u svijetu pogođeni su otkazivanjem letova tokom 2020. godine što je dovelo do manjeg broja putnika, kao i smanjenja ukupnog prometa.

Međutim, prethodna godina za njih je bila najuspješnija dosad, te su tokom 2021. godine imali tri puta više posjeta i uspostavljenih avio linija u odnosu na 2020. godinu.

Banjalučki aerodrom je tokom prošle godine ostvario oko 2.700 letova, koji su transportovali skoro 140.000 putnika, što je znatno veći promet u odnosu na godinu prije kada je ostvareno nešto manje od 1.500 letova, na kojima je bilo oko 43.900 putnika.

Kako navode iz ovog preduzeća, 2020. godina bila godina koja je ostavila traga na sve kompanije kod nas, ali i u svijetu.

- Kako je na svjetskom nivou pandemija virusa COVID 19 negativno uticala na održavanje i razvoj avio-saobraćaja tako je bilo i na našem aerodromu. Promet 2020. godine zaključili smo okvirno sa 70,7 odsto manje putnika u odnosu na 2019. godinu, ali je to bilo 3,85 odsto više od planiranog, naveli su iz Aerodroma Republike Srpske, izvijestio je ATV.

Tokom 2021. godine banjalučki aerodrom ostvario je saradnju sa Ryanair-om preko kojeg su bili organizovani letovi za Brisel, Goteburg, Memingen, Beč, Frankfurt, Milano – Bergamo i Stokholm. Uspostavljene su i avio linije za Eindhoven, Dortmund, Bazel Mulhaus, Malmo, Stokholm i Hamburg preko avio kompanije WizzAir.
Kompanija Air Serbia saobraćala je dva puta sedmično na relaciji Beograd – Banjaluka. Tu su i sezonski letovi za Tivat preko Air Monteregro kompanije i u Antaliju preko Kontiki travela.

Sa dolaskom novih talasa pandemije i kako se globalna epidemiološka situacija pogoršava došlo je do otkazivanja velikog broja letova u periodu januar-februar 2022. godine, pa su Aerodromi Republike Srpske ovu priliku htjeli da iskoriste kako bi sanirali određene nedostatke i pružili bolju uslugu u budućnosti.

- Najavljeni smanjeni broj letova i putnika otvara mogućnost i pravo vrijeme za sanaciju poletno/sletne staze odnosno otklanjanje nedostataka kako bi aerodrom bio operativan u skladu sa svim vazduhoplovnim zahtjevima i pravilima. U skladu sa tim aerodrom Banja Luka će biti zatvoren na period od 30 dana za vazdušni saobraćaj i to od 15.1.2022. godine, rekli su iz ove kompanije.

Dodaju da je tokom predstojeće sezone planirano povećanje broja destinacija u toku godine, a očekuje se i povećan broj letova prema postojećim destinacijama.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA