TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Srbija na Kosovo izvezla robu vrijednu 300 miliona eura, uvezla dva miliona
24.1.2022 06:12 | Indikator.ba
Kosovo je tokom prošle godine iz Srbije uvezlo robu u vrijednosti od oko 300 miliona eura, dok je u Srbiju izvezlo manje od dva miliona eura, preneo je portal Kossev pisanje Kohe.

Među prvih pet zemalja odakle se roba uvozi, osim Njemačke je Srbija, koja bilježi povećanje u 2021. godini, na 300 miliona eura u odnosu na 2020. godinu, kada je uvoz iz Srbije iznosio 174 miliona eura.

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci rekao je za KosovaPress da dominiraju dvije glavne industrije proizvoda koji se iz Srbije izvoze na Kosovo - prehrambena industrija i industrija građevinskog materijala.

- Što se tiče uvoza proizvoda iz Srbije, tokom 2021. imali smo uvoz u vrijednosti od oko 300 miliona eura, što je smanjenje u odnosu na prethodni period. U vrijeme kada je Srbija godinama unazad izvozila robu na Kosovo iznosio je i do 450 miliona eura, tako da je prošle godine ostvaren pad u tom pogledu, rekao je Staviljeci.

On je naveo da je prošle godine izvoz Kosova u Srbiju iznosio oko dva miliona eura, dodavši da je u odnosu na period kada je postojao reciprocitet ili kada je bila blokada ili nulti uvoz iz Srbije, normalno da postoji trend rasta.

Prema njegovim riječima, tri glavna proizvoda koja se uvoze u zemlju ostaju nafta, cigarete i vozila, a što se tiče izvoza do 2020. godine prednjačili su čelik i razni otpadi, a 2021. vodeći je nameštaj.

- Namještaj sada čini oko 21 odsto kosovskog izvoza u različite zemlje. Povećan je i izvoz bezalkoholnih i alkoholnih pića koja predstavljaju oko pet odsto izvoza, kao i razni proizvodi od drveta, rekao je Staviljeci.

Kosovo je tokom 2021. godine zabilježilo povećanje izvoza robe u ukupnoj vrijednosti od 62 odsto.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA