TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potezi u BiH 2021.godine: Na vrhu liste Madi i Apple
26.1.2022 05:12 | Indikator.ba
Tešanjski proizvođač pilećeg mesa Madi i Apple, najpoznatija svjetska kompanija u oblasti informatičkih tehnologija po izboru portala Inddikator.ba napravili su najbolje poslovne poteze u Bosni i Hercegovini u minuloj 2021. godini.

Madi je u izuzetnom, kod nas gotovo nezabilježenom tempu za nekoliko mjeseci uspješno realizovao akvizicije dobojske Tvornice stočne hrane Agromix i u njoj okončao ulaganje od deset miliona KM, farme za uzgoj tovne junadi u Prnjavoru i pripremio pripajanje proizvodnog kompleksa UNIS KOMERC dd Sarajevo što je zvanično učinjeno tokom ovog januara 2022.

Time se Madi potvrdio kao lider u proizvodni bijelog i crvenog mesa u BiH i respektabilan partner za kupce u regiji.

Apple je kao strana kompanija u Bosni i Hercegovini prva u njenoj istoriji platila PDV za usluge koje su ovdašnji građani kupili na internetu. Plaćanje je izvršeno putem kompanije Deloitte koja je njihov porezni opunomoćnik. To će, uvjereni smo, pozitivno uticati i na sve druge strane kompanije koje posluju u našoj zemlji da na isti način izvršavaju svoje finansijske obaveze u BiH što im je mnogo povoljnije nego da to čine u matičnim zemljama gdje je stopa PDV znatno veća nego kod nas.

Ovaj portal je već prvih dana 2022. godine objavio da je najbolji potez u BiH lani napravila i Vlada Kantona Sarajeva, odnosno ministar privrede Adnan Delić organizujući učešće Bosne i Hercegovine na svjetskoj privrednoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju. Kreatorima najboljih poslovnih poteza za 2021. godinu Indikator.ba će dodijeliti priznanja na prigodnoj svečanosti početkom proljeća.

Specijalno priznanje Indikatora.ba biće dodijeljeno načelniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću jer je tokom poplava minule jeseni u Sarajevo poslao 40 radnika da pomognu u spašavanju imovine kompanije Robot koja je u ovom gradu na Drini za nekoliko sedmica trebalo da otvori novi prodajni centar. Drugi dobitnik specijalnog priznanja je Ured Američke organizacije za pomoć USAID u BiH jer je uspješno realizovala izuzetno kompleksan i veoma vrijedan projekat. Podržala je 164 domaće kompanije koje su uposlile 1.500 novih radnika. To je jedan od rijetkih projekata realizovanih uz podršku inostranih partnera na vrijeme okonačnih sa impozantnim rezultatom.

Kao što je ranije najavljeno u okviru projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH" tokom minule godine analitičari angažovani na njegovoj realizaciji su se dodatno fokusirali na aktivnosti lokalnih zajednica u području razvoja poduzetništva, privlačenja investitora, podsticanju zapošljavanja...Rezultate tih istraživanja saopštićemo u narednim danima kao i objaviti izbor najboljih poslovnih poteza u regiji, Evropi i ostatku svijeta, te finansijskom sektoru.

Ovo je bila osma godina kako portal Indikator.ba u skladu sa svojim sloganom "Mjera uspjeha" razvija projekat izbora najboljih poslovnih poteza što čini transparentno, neprofitno i neovisno u čemu mu se pridružila Privredna komora Federacije BiH, a podršku pružila drogeria markt dm u BiH. Projekat ima stručnu podršku konsultantskog tima u kojem su proteklih godina vodeći konsultanti bili akademik prof.dr. Fikret Čaušević i prof. dr. Kadrija Hodžić (BiH), biznismen i prof. dr. Ljubo Jelčić, prorektorka prof.dr. Ivana Pavlić (Hrvatska), raniji ministar u Vladi Slovenije prof. dr. Maks Tajnikar...

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA