TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
ASA Finance povećao udio u Central Osiguranju na 95 posto, posao vrijedan 3 miliona KM
26.1.2022 11:03 | Indikator.ba
Društvo ASA Finance povećalo je vlasnički udio u Central Osiguranju d.d. Sarajevo na 95 posto nakon transakcije obavljene danas u vrijednosti 3 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

Na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze danas je obaljena kupoprodaja 4.087 dionica Central Osiguranja u ukupnoj vrijednosti 3.000.021,48 KM.

Dionice je prodao CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak koji je smanjio svoj udio u osiguravatelju na 5 posto, nakon što je prehodno posjedovao 13,5 posto dionica.

Istovremeno, društvo ASA Finance podiglo je procentualni udio na 95 posto, sa ranijih 86,48 posto.

Društvo ASA Finance preuzelo je početkom prošle godine 86,48 posto udjela u Central Osiguranju za 25,6 miliona KM. Prije prodaje vlasnici Central Osiguranja bili su CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak sa 70 posto i CENTAR GRADNJA d.o.o. Široki Brijeg sa 30 posto.

Nedavno je društvo ASA Finance povećalo udio i u ASA Osiguranju na 80 posto nakon što je svoje dionice prodao ZiF prevent INVEST. Za 13,33 posto udjela u ASA Osiguranju društvo je izdvojilo 1,47 miliona KM.

ASA Osiguranje i Central Osiguranje potpisali su krajem 2020. godine ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.
- Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bosanskohercegovačka osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja, navedeno je tada iz ovih kompanija.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA