TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Hrvatska nadomak ulaska u klub bogatih nacija
26.1.2022 16:43 | Indikator.ba
Vijeće Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odlučilo je započeti pristupne pregovore sa šest zemalja kandidata - Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom, Argentinom, Brazilom i Peruom. Odluka o povećanju broja članica donesena je nakon pažljivog pregleda napretka šest zemalja od njihovih prvih zahtjeva za članstvo, priopćio je OECD, organizacija koja sada broji 38 članica.

Kako je navedeno, mape puta će sada biti dostupne za svakog kandidata, pod uvjetom da te zemlje ponovno potvrde svoju predanost vrijednostima, viziji i prioritetima OECD-ove Izjave o viziji povodom 60. godišnjice i usvojene Deklaracije Vijeća ministara 2021. .

Ovi dokumenti ponovno potvrđuju ciljeve Ustavotvorne skupštine OECD-a, kojima nove članice moraju pristupiti, i navode vrijednosti koje dijele njezini članovi, uključujući očuvanje lične slobode, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, te vrijednosti otvorenog, konkurentne, održive i transparentne tržišne ekonomije.

Glavni sekretar OECD-a Matthias Corman rekao je da je odluka o započinjanju procesa primanja kandidata za članove potvrdila da je organizacija "otvorena i globalno relevantna te da je organizacija u razvoju".

Nakon vijesti o otvaranju pregovora hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska spremna započeti pregovore o članstvu u OECD-u.
-Uz šengenski prostor i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske, rekao je Plenković na Twitteru.

Ne postoji rok za završetak procesa pristupanja. Nakon što se pripreme revizije tehničkih odbora, konačnu odluku trebaju donijeti jednoglasno članovi Vijeća Organizacije OECD-a.

Bugarska je prvi put izrazila želju za pristupanjem OECD-u 1992., dok je Hrvatska to učinila 1994. godine. Rumunija je službeno podnijela zahtjev za članstvo u OECD-u 2004. godine.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA