TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Edhem Bičakčić o dopunama Zakona o električnoj energiji: Neka inspekcija ganja kabadahije
27.1.2022 05:02 | Indikator.ba
Nakon što je nanovo aktuelizirana javna rasprava o nacrtu federalnog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji sučeljavanje stavova o malim hidroelektranama ponovo zaokuplja stručnu i laičku javnost. Pismom upućenom federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću u raspravu se kao biznismern i vlasnik kompanije iz oblasti elektroenergetike oglasio Edhem Bičakčić

- Ovakav zakon ne postoji nigdje ni u našem okruženju, ni u Evropi ni u svijetu. Republika Srpska ima evropski zakon o obnovljivim izvorima električne energije i u njemu nije propisana nikakva zabrana investiranja u male hidrocentrale, napisao je Bičakčić obraćajući se u svojstvu biznismena i vlasnika kompanije iz oblasti energetike.

On podsjeća ministra na to da ukoliko postoji problem kabadahijskih graditelja ili nepoštivanja ekološkog protoka to treba da rješava angažovanjem inspekcije a nikako zakonom. No kako se ministar "uhvatio" zakona Edhem Bičakčić ga savjetuje da unapređenje zakonodasvstva usmjeri u pravcu poticanja izgradnje obnovljivih izvora i obezbjeđenja elektroenergetskog tržišta. S tim u vezi potrebno je omogućiti pristup nezavisnim proizvođačima tržištu električne energije - formirati berzu te energije u BiH i omogućiuti protumjere u fotovoltičkoj solarnoj proizvodnji.

Najnoviji podaci o rekordnom izvozu elektreične energije u 2021. godini u vrijednosti oko 830 miliona KM daju nam za pravo da se ovaj biznis u narednom periodu odvija na način kako to čine i razvijene zemlje.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA