TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Erste: Politička kriza u BiH mogla bi imati ozbiljne posljedice
27.1.2022 05:59 | Indikator.ba
Politička kriza u Bosni i Hercegovini mogla bi imati ozbiljne posljedice, objavila je Erste banka u svojoj makroekonomskoj analizi obavjljenoj pred kraj prošle godine, izvještava Indikator.ba.

Banka očekuje da će se se ekonomski rast smanjiti na 3,7 posto u 2020. godini nakon što je zemlja, prema njenim procjenama, imala rast BDP-a u 2021. godini od 5,6 posto.

- U 2023. očekujemo daljnje usporavanje rasta na 3 posto. Rizici za naše prognoze u bliskoj budućnosti su nepovoljne. Pozitivan prijenos iz 2021. godine čini se vjerovatnim dok rizici proizlaze iz neizvjesnosti povezane s pandemijom, ali prije svega zbog najveće političke krize od ratnih vremena, navodi Banka.

Banka ocjenjuje da su politički rizici dramatično porasli nakon što je Narodna skupština Republike Srpska usvojila zaključke koji su korak ka istupanju iz sudjelovanja u institucijama na državnom nivou.

- Neizvjesnosti uoči općih izbora, ponovljena kašnjenja u formiranju vlade i posljedično kašnjenja oko usvajanja budžeta već su ukalkulirani kada se raspravlja o bliskoj budućnosti ali ova vrsta jednostranih odluka jednog entiteta lako bi moglo izazvati značajan odljev iz zemlje tako da ima ozbiljne ekonomske posljedice, kako za entitet, tako i za cijelu državu, navodi Erste i dodaje da će oblik putanje ekonomskog rasta djelomično odrediti vlasti brzinom reagiranja na političku krizu u čije rješavanje je sve više uključen međunarodni faktor.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA