TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Nova pravila igre: U FBiH 150 prometnika nekretninama, a bit će ih i više
27.1.2022 11:57 | Indikator.ba
Promet nekretninama posljednjih godina u stalnom je trendu rasta, što ga svrstava u jednu od najznačajnijih ekonomskih oblasti.

No, problem koji je u Federaciji bio itekako izražen je siva ekonomija zbog koje su se na godišnjem nivou izgubljeni višemilionski iznosi.

Prodajom nekretnina, stambenih i poslovnih objekata, bavili su se i oni koji nisu imali nikakvu registraciju. Ali tome je došao kraj jer je sada, prvi put u Federaciji BiH, na snazi Zakon o prometu nekretnina koji uređuje tu oblast.

Franjo Sivrić, vlasnik agencije, za Federalnu TV je rekao da svako treba raditi posao za koji je obučen.

- Drago mi je što će se to sada iskristalizirati jer svako treba raditi posao za koji je obučen i koji zna raditi. Nekada su se prometom nekretnina bavili i odvjetnici, geometri, obični ljudi…, kazao je agent Sivrić.

Trenutno u Federaciji BiH ima 150 registriranih posrednika u prometu nekretnina, a taj broj bi uskoro mogao rasti s obzirom na zakon koji je sada na snazi kao i kazne koje bi u koverti mogle dočekati one koji ga prekrše.

Darko Basić, stručni savjetnik u Ministarstvu trgovine, istaknuo je kako se radi na aktivnostima da se pokrene polaganje stručnog ispita i to je jedna od početnih faza.
No, dok se čeka na upis u registre nakon polaganja stručnog ispita, Basić je istaknuo da nema više rada na crno jer su sve zakonske odredbe na snazi i provode se, što znači da neregistrirane agencije više ne mogu posredovati u prometu nekretnina.

- Tržišna inspekcija svoj dio posla će aktivnije obavljati nakon što na snagu stupe sve odredbe i to kroz nekoliko mjeseci jer sankcije su spremne'', kazao je Basić.
Za one koji prekrše zakon predviđene su stroge novčane kazne, a iznosit će od 2000 do 10.000 KM za fizičke osobe, dok kazne za pravne osobe rastu do 30.000 KM. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/posao/prema-novom-zakonu-nekretnine-mogu-prodavati-smo-registrirane-agencije/372453
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA