TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Novi operatori razbili "trojstvo" u fiksnoj telefoniji, može li Novotel u mobilnoj?
5.2.2022 06:05 | Indikator.ba
Takozvani alternativni operatori "otkinuli" su petinu tržišta u fiksnoj telefoniji u Bosni i Hercegovini, ali u mobilnoj telefoniji ne uspijevaju "nauditi" trima dominantnim telekomima.

Podaci Regulatorne agencije za komunikacije pokazuju da novi operatori zaključno sa trećim kvartalom drže oko 21 posto tržišta u fiksnoj telefoniji, izvještava Indikator.ba.

Najveće učešće sveukupno ima BH Telecom 34,65 posto, Mtel kontroliše 30,31 posto,a HT Eronet ima udio od 14,06 posto.

U ovom sgementu u kojem je tržište godinama u stalnom padu, ukupno ima 548.521 aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora, dok alternativni operateri, kojih je 14, imaju sveukupno 145.560 pretplatnika.

Ukupan broj prenesenih brojave bilježi konstatan rast i i iznosi 98.013.

U mobilnoj telefoniji dominantni operatori i dalje drže tržište pod kontrolom, a tržišni udjeli drugih operatera su simbolični.

BH Telecom je i u ovom segmentu vodeći sa tržišnim udjelom od 43,59 posto, Mtel ima udio od 34,91 posto, a HT Eronet 21,44 posto.

Kao konkurent trima telekomima pojavio se prošle godine Novotel ponudivši znatno niže cijene i bit će interesantno vidjeti koliko će uspjeti narušiti "trojstvo" koje godinama vlada mobilnim tržištem.

Novotel je službeno obznanio početak rada u oktobru, ali je usluge počeo pružati i ranije, pa prema podacima RAK-a zaključno sa septembrom 2021. drži tržišno učešće od 0,02 posto.

Od drugih alternativnih operatora konkurenciju ima još jedino u Logosoftu koji ima tržišno učešće od 0,03 posto.

Novotel je telekom u vlasništvu firme Pro Futuro iz Mostara vlasnika Marija Raspudića, a posluje na infrastrukturi Mtela koju je zakupio.

Ranije je IZI Mobile, član istoimene slovenske grupacije, pokušao kao virtuelni operater da se nametne na tržištu nudeći pre-paid usluge, ali je nakon četiri godine poslovanja ugasio djelatnost u maju 2016. godine.

Kompanija je, koristeći infrastrukturu Mtela, uspjela dostići tržišni udio od svega 0,32 posto.

Nakon pada u 2020. godini zbog pandemije tržište mobilne telefonije je ponovo u porastu i ima ukupno 3.812.993 korisnika na kraju trećeg kvartala 2021. godine. To je čak za 9,8 posto više nego u trećem kvartalu 2020. godine.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA