TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Indikator.ba izabrao najbolje poteze u finansijskom sektoru u 2021.
24.2.2022 06:48 | Indikator.ba
Preuzimanje dvije podužnice Sberbank u Bosni i Hercegovini od srpske AIK Banke, Sparkasse-ovo oživljavanje kartičnog brenda Diners i lansiranje ulsuge inovativnog mobilnog i digitalnog banakrstva e-Novčanik u Novoj banci najbolji su poslovni potezi u finansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini, prema ocjeni portala Indikator.ba.

Takođe, iako direktno ne spada u domen finansija, ali ima povzanost sa njima, Indikator.ba odlučio je posebno priznanje dodijeliti kompaniji Deloitte u BiH za pokretanje izbora najbioljeg finansijskog direktora u Bosni i Hercegovini.

Indikator.ba dodijelio je AIK Banci priznanje za najbolji potez u finansijskom sektoru nakon smjele odluke da preuzme pet podružnica Sberbanke u regiji, uključujući i dvije jedinice u Bosni i Hercegovini – Sberbank a.d. Banja Luka i Sberbank BH d.d. Sarajevo.

Ovaj potez, prema našoj ocjeni, ne samo što doprinosi daljnjoj bankarskoj konsolidaciji u regiji nego potencijalno donosi i brojne benefite, imajući u vidu da iza AIK Banke stoji jedan od najmoćnijih biznismena u regiji Miodrag Kostić sa jakom zastupljenošću u sektorima poljoprivrede i turizma.
Ovo će značiti i svojevrsni ulazak "kralja šećera" na bosanskohercegovačko tržište, gdje do sada nije imao poslovne operacije, te je za očekivati da će sa bankom stići i nove investicije u Bosnu i Hercegovinu.

Sparkasse Bank BiH je stekla podlicencu i tako postala novi ekskluzivni izdavalac i ugovaratelj prihvata internacionalnog kartičnog brenda Diners Club na tržištu BiH, čime je, po ocjeni analitičkog tima portala Indikator.ba, zaslužila priznanje.
Ovim Banka na izvjestan način oživljava kartični brend koji je zapao u teškoće, a koje je na tržištu BiH, ali i bivše Jugoslavije imao jako prisustvo.
Za vjerovati je da će povjerenje i snažan brend kakav ima Sparkasse uliti novu "mladost" najstarijem kartičnom brendu.

Da podsjetimo, Banka Sparkasse potpisala je u oktobru prošle godine ugovor o kupnji Erste Card-a, koji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima u više zemalja regije.

Banjalučka Nova banka zavrijedila je priznanje lansiranjem Smart Nova aplikacije, pod nazivom e-Novčanik, koja omogućava beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom sa android operativim sistemom.

Ova banka je to uradila u saradnji sa Mastercardom čime je napravila veliki iskorak u digitalizaciji svojih usluga i stala u red banaka koje su u stanju da zadovolje potrebe klijenata u skladu sa tržišnim tendovima koje je pokrenula digitalizacija.

Posebno priznanje ide u ruke Deloitte Bosna i Hercegovina jer je lani prvi put pokrenuo, a početkom ove godine i okončao, izbor najboljeg finansijskog direktora u Bosni i Hercegovini.

Deloitte je prepoznao sve veću ulogu finansijskih direktora i stoga odlučio pokrenuti izbor najboljeg finansijskog direktora po uzoru na inicijativu koju Deloitte Hrvatska organizuje od 2016. godine a direktore bira na temelju kvalitativnih i kvantitativnih ocjena. Ovim takmičenjem Deloitte daje poticaj investicijskoj klimi, poboljšanju ekonomskih rezultata u cjelini, kao i osnaživanju ekonomije.

Nagrađenima će portal Indikator.ba uručiti prigodne plakete na svečanosti "Poslovni potez godine" koja će biti organizovana u partnerstvu sa Privrednom komorom FBiH i uz sponzorstvo kompanije drogerie markt.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA