TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Licitacija trupaca Sarajevo-šuma
1.3.2022 05:11 | Indikator.ba
Prodaja trupaca putem klasične licitacije u organizaciji "Sarajevo-šuma" najbolji je poslovni potez u januaru 2022.godine po izboru poslovnog portala Indikator.ba.
Sarajevo šume su na ovaj način suzile prostor kupovini na neviđeno, protekciju i slične mahinacije koje godinama prate kupoprodaju sortimenatam te inaugurisale princip pravičnijeg vrednovanja šuma, odnosno drveta kao prirodnog resursa.

Među najbolje poslovne poteze u BiH u januaru uvršten je i uspjeh banjalučkog inženjera mašinstva Igora Markovića koji je proizveo prvi 3D štampač u BiH i regiji, a može se primijeniti u arhitekturi, mašinstvu, medicini aeronautici... Treći na listi je potez Elektroprivrede BiH, odnosno početak priprema za izgradnju prve solarne elektrane na 100 hiljada metara kvadratnih zemljišta u Banovićima. Biće to prva elektrana na bazi korištenja obnovljivih izvora na području Tuzlanskog kantona.

Za najbolji poslovni potez u regiji izabrana je namjera Hrvatske da otočno predgrađe Splita poveže prvim podmorskim cestovnim tunelom na Jadranu u što će uložiti 100 miliona eura.
Među kreatorima najboljeg takvih poteza u regiji je i srbijanska HTEC Group jer je nakon uspješno realizovane akvizicije američke kompanije Momentum Design Lab, globalno prtiznate kao najbolji produkt dizajn studio, krenula u novo osvajanje svjetskog IT tržišta i u kratkom roku za to prikupila 140 miliona američkih dolara.
Albanska državna elektroenergetska korporacija KESH tokom januara ove godine pozvala je međunarodne aktere da izraze interesovanje za zakup termoelektrane Vlora, u pokušaju da pokrije potrebe za električnom energijom smanjujući troškove tokom energetske krize što je opredijelilo Indikator.ba da ovu ponudu uvrsti među tri najbolja poteza u regiji..

Na vrhu liste najboljih poslovnih poteza u Evropi je odluka Njemačke da otvori vrata za zapošljavanje 400.000 radnika iz drugih zemalja, dok je u svijet najboljim ocijenjen potez United Group: akvizicija grčkog telko operatora Wind Hellas. Time je stvoren prostor za investiranje 1,3 milijarde američkih dolara u fiber optičku mrežu, pay-TV usluga i 5G mreža. United Group je na ovo tržište već uložiO 1,4 milijarde USD pa je sve skupa najveća investicija u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina.

Priredio: Hajdar Arifagić

(Foto: Sarajevo-šume)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA