TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Podružnice Sberbank u regiji kupljene po diskontnim cijenama
4.3.2022 05:59 | Indikator.ba
Preuzimanje Sberbankovih podružnica koje je obavljeno direktnim ugovorom regulatora tržišta sa kupcima, uglavnom je ostavilo javnost bez informacija o načinu odabira i cijeni transakcija.

Cijene preuzimanja banaka uglavnom su označene poslovnim tajnama.

Ipak, sudeći prema informacijama sa pojedinih tržišta na kojima su procurili detalji, banke koje su se našle pod sankcijama, sa narušenom likvidnosti i reputacijom ("vjerovatno će propasti" - ECB), prodane su po diskontnim cijenama.

Tako su mediji objavili da je Nova ljubljanska banka u Sloveniji kupila podružnicu ruske banke u Sloveniji za 5,1 milion eura, dok je Hrvatska poštanska banka kupila jedinicu u Hrvatskoj za 71 milion kuna (9,4 miliona eura).

Cijena po kojoj je Sberbanka u Srbiji kupljena od AIK Banke je označena kao poslovna tajna, a cijene preuzimanja nisu saopštili ni kupci podružnica u Bosni i Hercegovini - ASA Banka i Nova banka. Prema prvobitnom planu Vlada RS ja namjeravala preuzeti banjalučku podružnicu ulaganjem u osnovni kapital 15 miliona KM.

Jasno je da su cijene po kojima su kupljene podružnice Sberbank daleko od onih po kojima bi ove banke dobile nove vlasnike u drugačijim uslovima i po kojima je, recimo, njihovu kupnju dogovorio Miodrag Kostić u novembru prošle godine.

Naime, prema nepotvrđenim medijiskim napisima, srpski biznismen je za podružnice u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj izdvojio 500 miliona eura.

Pravljenjem matematičkog proračuna na osnovu 7,33 milijarde eura vrijedne imovine pomenutih podružnica (a koji apstrahira stvarna stanja banaka koje su bile predmet kupnje, a do kojih se može doći samo dubljim analizama), dolazimo do izračuna po kojem bi cijena za slovensku podružnicu bila na osnovu udjela u imovini oko 110 miliona eura, dok bi primjerice cijena dvije podružnice Sberbank u BiH bila oko 90 miliona eura.

Po istoj računici, hrvatska podružnica bi vrijedila 102 miliona eura, što govori da su kupoprodajne cijene za jedinice Sberbank vjerovatno bile višestruko niže od onih koje su se mogle istržiti prije sankcija.

No, s ozbirom da je ova računica bazirana na neslužbenim informacijama, ona može biti uzeta samo kao orijentaciona, a napravili smo je kako bi u nedostatku zvaničnih informacija pokušali približiti razmjere diskonta po kojem su jedinice ruske banke u regiji prodate u brzinskim postupcima.

Treba imati u vidu i da bankarski biznis odavno nije lukrativan i da se banke kupuju/prodaju oko knjigovodstvene vrijednosti, dok su se ne tako davno tržile i po knjižnoj vrijednosti puta 3 /4.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA