TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Uvođenje četverodnevne radne sedmice
8.3.2022 05:17 | Indikator.ba
Grupacija ManpowerGroup SEE (/Jugoistična Evropa) najavila je službeno uvođenje četverodnevne radne sedmice za sve zaposlene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji. Odluka je donesena nakon uspješne primjene takvog načina rada tokom četiri prethodna mjeseca pri čemu se pokazao pozitivan uticaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same kompanije. Portal Indikator.ba taj potez je izabrao kao najbolji u februaru ove godine u Bosni i Hdercegovini i regiji. Ovo je, naime, prvi put da se u BiH primjenjuje takvo rješenje.

Četverodnevna radna sedmica predstavlja i dalje relativnu novost na svjetskom i domaćem tržištu rada. Također, predstavlja način rada koji bi mogao izravno odgovoriti na nove društvene potrebe i trendove poslovanja te rada, dok bi njegova sve veća implementacija mogla donijeti veće socijalne i održive promjene.

Dva međunarodna konzorcija u februaru su započela pripreme za investiranje 160 miliona eura u izgradnju dvije solarne elektrane na Sokocu što je portal Indikator.ba svrstao među najbolje poslovne potez u Bosni i Hercegovini u tom mjesecu. Kapital će obezbijediti članice konzorcija iz Litvanije, Poljske, Srbije, Njemačke i Španije što je poseban kuriozitet za naše prilike. Solarne elektrane snage po 100 megavata trebalo bi da budu locirane na području Glasinačkog polja i Tukova. Opština Sokolac kako su istakli investitori pokazala se kao izuzetno kooperativan partner u realizaciji ovog najznačajnijeg projekta u Sokocu u posljednjih nekoliko decenija.

Među najbolje poslovne poteze u drugom mjesecu ove godine Indikator.ba je uvrstio i investiciju GS - TMT u novi pogon za proizvodnju luksuznih bicikala I dijelova kako bi dostigao produkciju 5.000 električnih i 1.200 klasičnih dvotočkaša i dijelova za partnere iz Njemačke. Da bi ostvarili taj cilj u kompanija je ojačala menadžmdent sa stručnjacima koji imaju međunarodnu reputaciju.

U želji za dodatnim razvojem Tuzle i Mostara dobar potez povukli su gradonačelnici Jasmin Imamović i Mario Kordiću čija je namjera da saradnjom ova dva grada doprinesu razvoju tehnoloških parkova kao jednom od načina da se unaprijedi kvalitet života građana.

Među najbolje poslovne poteze u regiji Indikator.ba uvrstio je inicijativu o izgradnji vjetroelektrane u Hrvatskoj u što bi trebalo biti investirano 500 miliona euro; odluku Vlade Sjeverne Makedonije da ukine porez na plate u kompanijama IT sektora, te opredjeljenje Crne Gore za izgradnju pruge Bileća - Berani - Kosovo. Već je urađeno idejno rješenje i studija predizvodljivosti što je u skladu sa Naciionalnim programom proširenja željezničke infrastrukture.

Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn objavilo je u februaru da će u ovoj godini u modernizaciju i proširenje infrastrukture uložiti oko 13,6 milijardi eura. To je oko 900 miliona eura više nego u 2021. godini. Predsjednik uprave Deutsche Bahna Richard Lutz nedavno je izjavio da bi u željeznicu trebalo uložiti gotovo 60 milijardi eura.

Istovremeno član uprave zadužen za infrastrukturu Ronald Pofalla najavio je da će kompanija samo u ovoj godini na poslovima proširenja i održavanja infrastrukture zaposliti dodatnih 4.800 kvalificiranih radnika. Njemačka vlada do 2030. želi udvostručiti broj putnika koji u zemlji putuju željeznicom dok udruge i konkurenti već dugo traže proširenje infrastrukture kako bi se omogućile veće brzine vlakova. Po ocjeni portala Indikator.ba ovo je za februar 2022.godine najbolji poslovni potez u Evropi i ostatku svijeta koji će kao takav na kraju godine konkurisati i za najbolji u 2022. godini.

Tokom februara, kao i prethodnog mjeseca analitičari portala Indikator.ba zapazili su da je u Evropi i ostatku svijeta bio smanjen obim donošenja odluka o poslovima koji za kompanije i nacionalne ekonomije imaju strateški značaj. Jedan od tih je i opredjeljenje koncer7na BOSCH da u proizvodnju poluvodiča hitno investira 250 miliona euro.

Poslovni portal Indikator.ba već devetu godinu zaredom transparentno, neprofitno i neovisno bira najbolje poslovne poteze u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta. Rezultate o tome objavljuje svakog mjeseca, a na kraju godine donosi odluku o dodjeli posebnih priznanja. Partner izbora je Privredna komora Federacije BiH, a podržva ga i drogerije markt dm u BiH.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA