TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Radončić kupio "Crnu mambu" za tri miliona KM
21.4.2022 03:53 | Indikator.ba
Predsjednik Stranke za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić je kupio jahtu za 3,03 miliona KM u oktobru 2020. godine.

Luksuzni crno-bijeli model “Sunseeker 80 Crna mamba” proizveden je 2010. godine. Dug je 24 metra i ima prostrani dnevni boravak, spavaću i gostinsku sobu. Sezonski vez u marini za ovu jahtu košta oko 46 hiljada maraka.

Mjesec dana prije nego što je kupio “Crnu mambu”, Radončić je prodao jahtu “Princess 62”, dugu 17,5 metara, koju je 2018. godine kupio za skoro 3,6 miliona KM. Ona je ove godine završila u rukama srbijanske firme “Prointer Sistem”.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da je Radončić ovu jahtu prodao firmi za poslovno savjetovanje “Infinle Consulting” sa Pala za 2.414.425 KM.

Prema njegovim riječima, kupoprodajni ugovor je potpisan u septembru 2020, ali je firma sa Pala isplatila posljednju ratu tek u februaru ove godine. Mjesec dana kasnije jahtu je preprodala beogradskoj firmi “Prointer Sistem” za 2,45 miliona KM.

Direktorica “Infinle Consultinga” Vera Đokić kaže za CIN da je još 2020. njena firma saznala da je “Prointer Sistem” zainteresovan da kupi jahtu. Istovremeno su imali informaciju da na tržištu postoji jahta na prodaju “po malo povoljnijoj cijeni” pa su odlučili kupiti i preprodati jahtu i na tome profitirati. Prema dokumentima, zaradili su 45.133 KM.

“Prointer Sistem” je početkom aprila upisan u registar kao vlasnik jahte “Princess 62”, a portparol ove firme Martin Jokić kaže da su plovilo kupili za potrebe firme: “Da se vozimo u jahti – to je naše građansko pravo.”

Radončić kaže da nije znao da je jahta preprodana firmi iz Srbije i da nikada nisu sarađivali.

– Nisam ja prodao ništa Prointeru, nisam radio sa Prointerom jer sam prodao njima (“Infinle Consulting”, op.a). Da li su oni preprodali kome drugome i za koga su oni radili, ja zaista ne znam.

Uz “Crnu mambu” Radončić je prošle godine kupio i raskošan petosobni stan u blizini Parka “Gorica” u Podgorici, plativši ga milion maraka.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA