TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Menadžment
Uzunović, koji nikada nije razriješen, ostaje na čelu Bosnalijeka
27.4.2022 10:19 | Indikator.ba
Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je, rješenjem od 14. aprila 2022. godine, u registar emitenata izvršila upis Nadzornog odbora Bosnalijeka u sazivu Nedim Rizvanović, predsjednik Nadzornog odbora te Bernadin Alagić, Vedad Tuzović, Madžid Avdagić i Samir Telibečirović u svojstvu članova Nadzornog odbora, saopšteno je danas iz Bosnalijeka.

Ovim je, kako je navedeno, potvrđen kontinuitet rada Nadzornog odbora i Uprave društva u sastavu Nedim Uzunović, Mirela Spahić i Adnan Hadžić koji ostaju potpuno posvećeni razvoju kompanije i otvaranju novih tržišnih prilika te jačanju pozicije na postojećim tržištima, a u interesu svih dioničara.

Grupa dioničara koju je predvodio AS Holding iz Tešnja tražila je prethodnih mjeseci razrješenje starog i izbor novog Nadzornog odbora Bosnalijeka.

Oni su još u decembru podnijeli zahtjev za održavanje Skupštine koja je zbog nedostatka kvoruma odgođena za 10.mart.

Tada je Skupština održana ispred zgrade preduzeća i dužnosti su razriješeni članovi Nadzornog odbora koji su birali Upravu kompanije. Grupa ostalih dioničara, iz koje tvrde da su u posljednjem periodu uložili oko 50 miliona KM u Bosnalijek, protivila se ovoj Skupštini.

Iz Bosnalijeka je istog dana saopštena informacija da je Skupština otkazana odlukom Nadzornog odbora usljed tehničke nemogućnosti njenog održavanja, odnosno obaveze dostavljanja sve dokumentacije Tužilaštvu BiH.

Grupa dioničara koju je predvodio AS Holding tvrdila je da je imala kvorum sa zastupništvom više od 40 posto kapitala. Kao nove članove Nadzornog odbora izabrali su Madžida Avdagića, Vedrana Eterovića, Mehmeda Kadušića, Rijada Hasića i Ninu Mujanović Bijedić.

Previranja u Bosnalijeku i podjela na dvije struje nastali su nakon hapšenja predsjednika Uprave Nedima Uzunovića kojeg Tužilaštvo BiH tereti za krivično djelo organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

Iako mu je izrečena mjera zabrane prilaska ovoj kompaniji, dužnosti nikada nije razriješen.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA