TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Muzej u Ljubuškom: Duhan se vraća u Hercegovinu kao turistički proizvod
3.5.2022 05:01 | Indikator.ba
Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran "Tabak" u Ljubuškom otvorio je svojim posjetiteljima vrata u nedjelju, 1. maja.

- Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve – kazao je u izjavi za Fenu Robert Alilović, idejni autor i organizator, dodavši kako ovakav muzej nema nijedna susjedna zemlja.

Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska historija duhana, historija reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

- Dugo godina sanjam o revitalizaciji hercegovačkog duhana, a jedna od ideja je bila i otvaranje muzeja i restorana, kako bismo hercegovački duhan vratili kao turistički proizvod - rekao je za Radioteleviziju Herceg-Bosne (RTV HB) direktor Federalnog agro-mediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković.

On je izrazio nadu da je otvaranje ovog muzeja i restorana duhana početak njegove revitalizacije, ne u onom obimu koji je bilo, ali sasvim dosta kako bi se hercegovački duhan vratio kao premium proizvod.

Osvrnuo se i na problematiku hercegovačkog duhana danas.

- Nažalost, nema organizirane proizvodnje. Temeljna stvar što nedostaje našem duhanu za revitalizaciju je ono što moramo imati po zakonu, a to je organizator otkupa ili duhanska stanica. Zadnja se ugasila 2012. godine u Stocu i od tada nemamo organizirani otkup, rekao je Ivanković.

Kako kaže, drago mu je što se proizvodnja hercegovačkog duhana čuva i sporadičnom sadnjom.

- Mi kao Zavod održavamo linije sjemena našeg duhana kao što su Hercegovački ravnjak, VH 32, Šeginovac, Svjetla Hercegovina, ali ne možemo taj duhan dati u dalju proizvodnju jer po zakonu to trebamo dati organizatoru otkupa, kojeg nema - naglašava ravnatelj Zavoda, prenosi Fena..

- Nastojao sam zainteresirati velike kuće, da vidimo koji je njihov interes, a mi da nađemo svoj interes kako bismo vratili domaći duhan na tržište. To bi bilo u manjim količinama, ali kao proizvod vrhunske kakvoće i velike cijene - zaključio je Ivanković.

https://rtv-hb.com/bih/u-ljubuskom-otvoren-prvi-muzej-duhana-u-regiji/
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA