TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Uzlet dobiti NLB-a na račun preuzimanja Sberbanka
12.5.2022 16:40 | Indikator.ba
NLB Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 miliona eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 64,6 miliona eura.

Zabilježila je visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberanka. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 miliona eura na 32,7 miliona eura.

NLB je u martu preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. aprila ju je preimenovala u N Bank.

- Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke, objavila je danas najveća slovenska banka na stranicama Ljubljanske berze.

Redovna dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja, prema procjenama, također je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 miliona eura ili 29 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Rast je zabilježen i u segmentu kredita stanovništvu i poduzećima, s "vrlo dobrom novom prodajom stambenih kredita koja je nadoknadila smanjenje kamatnih stopa i podržala rast neto prihoda od kamata".

Depoziti su također naglo porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 miliona eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, kazali su.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA