TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Zagrebačka burza "briše" gubitke i otvara vrata za isplatu dividendi
13.5.2022 09:43 | Indikator.ba
Zagrebačka burza namjerava i računovodstveno "raskrstiti" s gubitaškim vremenima iz prošlog desetljeća, čime otvara mogućnost dodjele dobiti dioničarima.

Kako stoji u pozivu na skupštinu dioničara koja će se održati 14. juna, dioničari će raspravljati i o prijedlogu smanjenja osnovnog kapitala koji sada iznosi 46,3 miliona kuna, izvještava Poslovni.hr.

Uprava berze predlaže da se temeljni kapital prepolovi na 23,2 miliiona kuna te prenese u rezerve. S obzirom da će pojedinačni nominalni iznos dionice biti smanjen na iznos koji je niži od najnižeg dopuštenog prema Zakonu o trgovačkim društvima, smanjenje osnovnog kapitala provest će se spajanjem dionica u omjeru 2:1, na način da će se svakom dioničaru za dvije dionice izdati jedna nova redovna dionica na ime nominalnog iznosa 10 kuna, pojašnjava se u pozivu na skupštinu. Razlog ovog poteza konačno je brisanje gubitaka nagomilanih u proteklom desetljeću.

- Berza je do 2017. godine ostvarivala gubitke u poslovanju, pa se još u bilansu nalazi oko 17 miliona akumuliranog gubitka iz prethodnih razdoblja, usprkos činjenici da posljednje četiri godine bilježimo pozitivne rezultate. Prijedlog smanjenja temeljnog kapitala glavnoj skupštini računovodstvena je operacija, njime ćemo u potpunosti anulirati taj gubitak i tako omogućiti eventualnu isplatu dividende u narednim godinama, kao i nagrađivanje zaposlenika dionicama, pojasnila je predsjednica Uprave Ivana Gažić.

Bez smanjenja temeljnog kapitala, proces pokrivanja prenesenih gubitaka ostvarenom dobiti trajao bi godinama.

Za potvrdu ovakve odluke potrebna je dvotrećinska većina, no na berzi smatraju kako će dioničari prepoznati pozitivni aspekt ovog prijedloga. Za odobrenje ove odluke potrebno je da za nju glasa 75 posto dioničara.

Prema posljednjim podacima Burza je imala 203 dioničara a najveći su Fina i RR One Capital d.o.o, sa po 9,99 posto dionica.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA