TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Regija JIE ima veliki razvojni potencijal, ali je koče demografija i nedostatak vizije elita
14.5.2022 04:34 | Indikator.ba
Jugoistočna Europa ima veliki razvojni potencijal, jer ima sve potrebne resurse, što prepoznaju i brojni strani investitori. Brži rast, međutim, koči loša demografija, slab nataliteta i iseljavanje, kao i nedostatak vizije elita, ne samo političkih, ključna je poruka okruglog stola u Beogradu s istaknutim privrednicima iz regije.

Iseljavanje nije samo kadrovski problem za tvrtke, već i za masovnu potrošnju, jer dugoročno ostaju bez potrošača. Stoga je potrebno zaustaviti negativne demografske trendove, uključujući i uvoz radne snage, čulo se na okruglom stolu održanom u sklopu investicijskog dana u organizaciji NLB-a u Beogradu.

Kako je istaknuo Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenove, regija je posljednjih godina zbog iseljavanja izgubila 10 posto stanovništva pa će u budućnosti biti potrebno uvoziti radnu snagu. Trenutno možemo računati na ljude iz Ukrajine, a za 20 godina morat ćemo uvoziti radnu snagu odnekud. Ako nema rasta stanovništva, neće biti ni produktivnosti, naglasio je.

Prvi čovjek Atlantic Grupe i KK Cedevite Olimpije Emil Tedeschi ukazao je na potrebu dijaloga i očuvanja mira u regiji. Elite bi trebale promovisati dijalog, razvoj i saradnju, čime bi se učvrstio dugoročni mir i promovisao razvoj. Time bi se zaustavio i odlazak osoblja iz regije. - Moramo promovirati stvari koje ujedinjuju regiju, a ne dijele je, naglasio je, prenosi InStore.

Potpredsjednik AIK banke Aleksandar Kostić istaknuo je, među ostalim, i starenje stanovništva. Problem nije samo iseljavanje, već i starenje stanovništva. No, to ne utječe pozitivno na razvoj, naglasio je. Ujedno je pozvao na čvršću saradnju među tvrtkama u regiji, što će također donijeti veći prosperitet stanovništvu.

S time se složio i direktor skopskog Alkaloida Živko Mukaetov. Ocijenio je da su najveća imovina ljudi, a uprave tvrtki moraju učiniti sve da ih motiviraju da ostanu u tvrtki. Predsjednik Uprave Comtrade System Integration Dušan Miličević istaknuo je mogućnosti koje ICT sektor nudi regiji.

Član Uprave Petrola Mitja Bitenc pozvao je na promjenu mentaliteta u pogledu korištenja energije. Regija je jedna od najnižih u korištenju električnih vozila, a nedostaju aktivnosti u područjima održivosti i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i ulaganja u elektroenergetsku mrežu. Petrol nastoji biti aktivniji u svim tim područjima, rekao je, navodeći posljednju investiciju. Riječ je o vjetroelektrani Ljubač, koja je prošle godine puštena u probni rad kod Knina, a prije nekoliko dana svečano je otvorena.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u uvodu konferencije istaknuo je opredijeljenost Srbije za članstvo u EU. Srbija je u prošlosti sarađivala i s Rusijom i s Kinom. Sada će, kazao je, napraviti korak naprijed u povezivanju s EU, koja joj je najvažniji partner. U EU radi 25.000 tvrtki koje zapošljavaju više od milion ljudi. Također je predložio dva koraka za pridruživanje zemalja regije EU, prvo ekonomsku integraciju, a zatim punopravno članstvo.

Richard Griveson, zamjenik direktora Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, predstavio je makroekonomske prognoze. Kako je rekao, regija je uspjela privući dosta stranih ulaganja, ali i dalje zaostaje za srednjom Europom. Regija će nastaviti rasti, što je scenarij koji ne uključuje embargo na rusku energiju. Međutim, ako dođe do embarga, situacija će biti puno gora, naglasio je. Ujedno je upozorio na inflaciju. Ona neće nestati, barem ne ove godine, rekao je.

Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a, koji je bio domaćin konferencije, istaknuo je spremnost banke za praćenje privreda u regiji. Važnu ulogu na srpskom tržištu imat će i NLB Komercijalna banka, nastala spajanjem Komercijalne banke i NLB Banke Beograd.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA