TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Sajam električnih automobila u Sarajevu
14.5.2022 10:35 | Indikator.ba
U Sarajevu se danas i sutra u Vilsonovom šetalištu održava sajam električnih automobila koji organiziraju Auto Media Group i Auto 4×4 Club u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH.

Cilj je promocija okolišno prihvatljivjih električnih autmobila u Bosni i Hercegovini koji još uvijek ne doživljavaju svoju ekspanziju.
Pored izložbe vozila, moguće su i testne vožnje za posjetioce.

Na istoj lokaciji u nedjelju, 15.5.2022. godine biti će obilježen i Međunarodni Porodični dan. Tom prilikom biti će izložena i vozila koja nemaju električni pogon, trkaća vozila, oldtimeri, kartinzi, itd…

Prema podacima Udruženja za elektromobilnost Privredne komore FBiH u BiH trenutno imaju 173 punionice za električne automobile sa 205 konektora, ali svakodnevno taj broj raste. Najveći dio tih punionica su AC ili spore punionice i u privatnom su vlasništvu u okviru restorana, hotela, trgovačkih centara i slično.

Nedostaju javne punionice, a pogotovo DC ili brze punionice, na ključnim koridorima i brzim cestama.

Broj električnih automobila u BiH iznosi nekoliko desetina, a hibridnih nekoliko stotina što je daleko manje nego u zemljama u susjedstvu gdje se te brojke mjere hiljadama.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA