TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Analiza UIO BiH: Uvoz gura rast PDV-a, a ne domaća potrošnja
17.5.2022 04:00 | Indikator.ba
Naplata PDV-a od februara 2021. godine u konstantnom je porastu, međutim ako se uđe u strukturu, rast prihoda uglavnom je rezultat uvoza, a ne domaće potrošnje koja bilježi skromnije stope rasta u posljednjih šest mjeseci, posebno u februaru i martu 2022. godine, kada su iznosile 3,1 i 1,6%.

Ovo se, između ostalog, navodi u analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj se ističe da je kod uvoza zabilježen rast od 36,4%, a domaćeg PDV-a od 5,1%.

- Pregled kvartalnih trendova pokazuje rastući trend kod PDV-a na uvoz, što je i očekivano s obzirom na rast uvoza koji je dodatno podstaknut rastom cijena na svjetskom tržištu. Nasuprot tome, kod naplate domaćeg PDV-a evidentan je silazni trend kvartalnih stopa rasta, što može biti posljedica pada potrošnje građana zbog smanjene kupovne moći u uslovima rasta inflacije koju ne prati rast zarada, ali i zbog povećanih isplata povrata PDV-a uvoznicima - navodi se u analizi.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH smatraju da je moguće da uvoznici, strahujući od nastavka rasta cijena na svjetskom tržištu i nestašice dobara, uvoze veće količine dobara koje tržište u BiH ne može apsorbovati u kratkom roku.

- Isplate povrata PDV-a u martu 2022. su bile čak za 43,4% veće nego u istom mjesecu 2021. godine. U prvom kvartalu 2022. zabilježen je rast povrata od 38,1%. U prvom kvartalu 2022. godine obveznicima je vraćeno 158,3 mil KM povrata PDV-a više nego u istom periodu 2021, dok su isplate povrata međunarodnim projektima bile manje za 23,7 mil KM - navodi se u analizi Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA