TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
RS u Srbiju u prva tri mjeseca izvezla struju vrijednu 100 mil KM
24.5.2022 17:31 | Indikator.ba
Republika Srpska je u prva tri mjeseca u Srbiju izvezla robu u vrijednosti od 230 mil KM, od čega je 100 mil KM izvoz struje, izjavio je danas predsjednik Privredne Komore Republike Srpske Pero Ćorić ocijenivši da se je riječ o tradicionalno najznačajnijim trgovinskim partnerima.

- Uvezli smo negdje oko 270 mil KM. To je u posljednje vrijeme jedna od najvećih pokrivenosti uvoza izvozom. Ove godine je pokrivenost uvoza izvozom iz Republike Srpske ubjedljivo najveća jer je skoro 40% izvoza iz Srpske u Srbiju bila električna energija - rekao je Ćorić, koji je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije, izvještava RTRS.

On je je istakao da se pokazalo da su energija i hrana dominantne u robnoj razmjeni Srbije i Republike Srpske.

- Ove godine iz Republike Srpske je išla energija, a sa druge strane iz Srbije su se uvozile žitarice i ostali prehrambeni proizvodi - rekao je Ćorić i dodao da u ovom trenutku nije teško prodati energiju.

On je ukazao na činjenicu da Republika Srpska sa svojim proizvodim kapacitetima i sadašnjom potrošnjom sada ima tržišnih viškova što je dobro za energetski sektor.

Ćorić smatra da je to dobro i za Srbiju, te da tu ne može biti političkih upliva i smetnji.

- Ovo je čisto na tržišnoj osnovi. Isto kao što i velike količine žitarica, kukuruza, pšenice, hljeba i ostalih prehrambenih proizvoda Republika Srpska nabavlja iz Srbije i to je ono što karakteriše robnu razmjenu. Bitno je da se možemo osloniti jedni na druge u svakom trenutku i to je ono što čini ovu razmjenu i postavlja na znatno veći nivo - rekao je Ćorić.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA