TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Zapošljavanje bez barijera: Prvi ID brojevi Otvorenog Balkana bit će izdati početkom juna
25.5.2022 12:19 | Indikator.ba
Državljani Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije uskoro će moći raditi u zemljama s ID brojevima "Otvorenog Balkana" bez ikakvih dodatnih administrativnih prepreka, priopćila je Privredna komora Srbije (PKS).

Izdavanje prvih legitimacija koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu očekuje se na samitu "Otvoreni Balkan" 7. i 8. juna u Ohridu, rekao je savjetnik predsjednika SHS-a Nenad Đurđević.

Kazao je da PKS, zajedno s privrednim komorama Sjeverne Makedonije i Albanije iposlovnom zajednicom aktivno sudjeluje i podržava vlade u provedbi inicijative "Otvoreni Balkan" te da je prioritet daljnja provedba dogovorenih sporazuma.

Proces izdavanja "Identifikacionog broja Otvorenog Balkana", kako je Đurđević rekao ranije, zamišljen je tako da to bude jedna od usluga na portalima eUprava.

- Sam proces je zamišljen da vi kao građanin Srbije, ukoliko želite da dobijete svoj Identifikacioni broj Otvorenog Balkana, odete na sajt eUprave i tu izaberete tu uslugu. Popunite osnovne podatke poput imena, prezimena, broja lične karte odnosno nekog identifikacionog dokumenta kojim se verifikuje da vi jeste građanin zemlje članice Otvorenog Balkana i na osnovu tih podataka, dobijate svoj Identifikacioni broj Otvorenog Balkana sa kojim zatim možete ostvariti zaposlenje u nekoj od zemalja Otvorenog Balkana bez ikakvih daljih, dodatnih administrativnih procedura. Taj broj zapravo omogućava da vi imate isti tretman u zemlji u kojoj se zapošljavate kao lokalno stanovništvo, rekao je Đurđević.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA