TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
BH kompanije još uvijek se ne osiguravaju dovoljno od požara
26.5.2022 04:23 | Indikator.ba
Iako su požari na poslovnim objektima česta pojava, usljed kojih bivaju uništene i cijele fabrike, osiguranje od požara još uvijek nije dovoljno zastupljeno u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna zaračunata bruto premija za osiguranje od požara i elementarnih nepogoda u Bosni i Hercegovini bila je u 2021. godini 33,2 miliona KM. Godinu ranije iznosila je 31,6 miliona KM.

Ova vrsta osiguranja u ukupnoj premiji ima udio od 4,0 posto, daleko zaostajući za dominantnim vrstama osiguranja u BiH - osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranje cestovnih vozila, osiguranje od nezgode...

Ukupno je u prošloj godini isplaćeno odštetnih zahtjeva u segmentu osiguranja od požara i elementarnih nepogoda u vrijednosti 11,6 miliona KM ( u 2020. godini 11,2 miliona KM).

Isplaćene štete u ovom segmentu čine tek 3,35 posto ukupnih isplaćenih šteta bh. osiguravajućih društava.

Požari su česta pojava na poslovnim objektima, a najnoviji primjeri su izgorjela fabrika Austrotherma u Bihaću i požar na fabrici biljeinski Save.

Samo prije 20-ak dana vatra je progutala farmu Milo Selo na Ozrenu kod Lukavca.

Prošle godine svjedočili smo slučejevima požara u tvornicima Eko trstika kod Viteza i Zaharex iz Srebrenika, a godinu ranije vatra je progutale pogone Modne konfekcije Famaco u Gradačcu.

Slučajevi požara pokazali su kako su oni koji su imali osiguranje uspjeli naplatiti značajne iznose novca zahaljujući kojima su uspjeli obnoviti svoje oštećene objekte.

Najpoznatiji je svakako slučaj trgovca Bingo kojem je izgorio tržni centar u Mostaru, a kroz osiguranje kompanija je 2017. naplatila oko 6 miliona KM i uspjela izgraditi novi objekt. Bila je to najveća pojedinačna isplata štete u poslijeratnom razdoblju kompanije Sarajevo-osiguranje.

Nešto ranije, 2015. godine Tvornica montažnih kuća Krivaja je nakon što su joj izgorjeli pogoni, sredstvima osiguranja uspjela obnoviti proizvodnju i ponovo zaposliti sve svoje radnike.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA