TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Bh. privrednici ne mogu izvoziti zbog nestašice EUR1 obrazaca
29.5.2022 05:39 | Indikator.ba
Izvoznici u Bosni i Hercegovini suočavaju se već neko vrijeme s nemogućnošću izvoza zbog nedostatka EUR1 obrazaca, budući da Uprava za indirektno oprezivanje nije odpštampala novu seriju ovih formulara kojim se na carini označava i dokazuje porijeklo robe.

- Udruženje špeditera koje radi za naše uvoznike i koje kontaktira carinske ispostave je još prije mjesec dana najavilo da može doći do tog problema
zbog toga što nije završena tenderska procedura ili tako nekako. To je toliki apsurd da privredni subjekti, izvoznici u koje se toliko kunemo dođu u situaciju da zbog jedng najobičnijeg papira ne mogu da izvoze robu, što može proizvesti kašnjenja u isporuci, penalima i na kraju utiče na njihovu konkurentnost, kazao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić za Federalnu televiziju.

Ratko Kovačević iz Uprave za inidrektno oporezivanje BiH kazao je da je Uprava tender za štampanje obrazaca EUR1 raspisala na vrijeme.

- Bile su tri prijave, od toga su dvije bile kvalifikovane, a jedna je bila nekvalifikovana. U momentu kad smo trebali potpisati ugovor sa prvorangiranim, taj ponuđač je odustao jer je rekao da su porasle cijene i da se ne može pod tim uslovima potpisati ugovor. Onda smo ponudili ugovor drugoplasiranoj kompaniji koja je odustala iz istog razloga. Istog trenutka je raspisan novi tender, u ponedjeljak je otvaranje ponuda i vjerujemo da će taj postupak biti brzo završen, što znači da ne bi trebala biti nestašica obrazaca EUR1, kazao je Kovačević.

Komentarišući navode iz UIO BiH Jašarspahić je kazao da rast cijena energenata utiče u svim tehnološkim procesima, ali da se u ovom slučaju ne može prihvatiti kao opravdanje.

- Rast cijena ne može biti razlog da se ne može napraviti neka vrsta aneksa ugovora sa postojećim ponuđačom i da se realno utvrdi koje je to poskupljenje
repromaterijala zbog kojeg je poskupjela ova roba. Podsjećam, radi se o formularima, papiru formata A4 ,i ne mislim da je neki veliki iznos novca u pitanju u smislu da se pokrije privremeno dok se ne završi ta tenderska procedura, istakao je Jašarspahić.

https://federalna.ba/jasarspahic-alternativa-peletu-moze-biti-grijanje-na-ono-sto-imamo-3y000
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA