TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Izumiteljici vegete Zlati Bartl otkrivena zvijezda u Krakowu
2.6.2022 15:54 | Indikator.ba
Izumiteljici vegete Zlati Bartl posveti zvijezdu i spomenik u Krakowu

Profesorica Zlata Bartl, izumiteljica Vegete i Podravkašica, dobila je još jedno priznanje za svoj doprinos tijekom života. Ovog puta postavljena joj je zvijezda u parku Mala Hrvatska na Aveniji hrvatskih zvijezda usred Krakova. Avenija je to u kojoj se postavljaju zvijezde zaslužnim Hrvatima kako bi im se odala počast, a inicijativa je potekla od počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakovu Paweła Włodarczyka.

Važnost ovog priznanja leži i u tome da je Zlata Bartl jedina žena kojoj je posvećena zvijezda. Osim nje, svoje su zvijezde dobili Franjo Tuđman, Stanisław Maczek, Julije Benešić, Ivan Štafilić i Slavoljub Eduard Penkala.

Otkrivanje i postavljanje zvijezda Hrvatima koji su imali velik utjecaj kroz povijest bilo je dijelom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Krakovu. Tim je povodom, po drugi puta, organiziran Hrvatski piknik gdje su se, osim otkrivanja zvijezda poznatim Hrvatima, održavale brojne dvodnevne aktivnosti kroz koje je Poljacima prezentirana Hrvatska. Posjetiteljima se tako predstavila i Podravka, a mnogi su kušali njezine popularne proizvode, sudjelovali u pripremljenim natjecanjima ili pak ovjekovječili svoj posjet prigodnim fotografijama s motivima Podravke.

Organizator dvodnevnog događanja bio je konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, a Podravka je bila jedan od partnera. Otkrivanje zvijezda, među kojima je i ona Zlate Bartl, na Aveniji hrvatskih zvijezda predvodio je veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, a pridružili su mu se predsjednik Uprave Podravka-Polska Sp.z o.o. Hrvoje Puhalo, počasni konzul RH i idejni začetnik cijelog projekta Paweł Włodarczyk te istaknute osobe iz poljskog javnog života, saopćeno je iz Podravke.

Zlata Bartl bila je voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod. Zlata Bartl rođena je u februaru 1920. godine u Sarajevu.

U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija prihvatila je posao profesorice na školi u Sarajevu, iako su njeni interesi, kao što je sama znala reći, bili drugačiji: Privlačila me anorganska hemija, a život me je nekako uvijek vodio sve dalje od nje.

Tokom Drugog svjetskog rata je pripadala ustaškom pokretu a nakon rata izrečena joj je kazna od 8 godina zatvora.

U Podravci se zaposlila 1955. godine u vrijeme kada je ta firma tražila hemijskog tehničara za rad u laboratoriju.

Preminula je 30. jula 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom "Teta Vegeta".

(Foto: Podravka)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA