TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Snimanje holivudskog filma u NP Una: Kaskaderi na Štrbačkom buku
10.6.2022 06:09 | Indikator.ba
Ljepote rijeke Une, njenih slapova, vodopada i kanjona koji su inače mamac turistima, namamili su i ekipu iz Universal studija, jedne od najpoznatijih svjetskih filmskih kompanija. U Nacionalnom parku Una, konkretno na Štrbačkom buku, filmska ekipa radi na snimanju akcijskih sekvenci novog filmskog ostvarenja.

- Trenutno radimo scene sa kaskaderima i moći ćete ih vidjeti kako rade opasne scene u vodi sa žicama. Snimamo glavne scene, koje će biti na kraju filma, a glumci će doći u julu da snime i svoj dio, navodi koproducent Anne-Marie Roberge.

Naziv filma i imena glavnih glumaca još ne žele otkriti, ali su nam rekli da će se film početi prikazivati na proljeće sljedeće godine. Nezvaničo se spominje i ime Oskarovca Adriana Brodyja.

- Ovo je akcijski film čija se radnja odvija na divljoj rijeci. Dešava se u Sjevernoj Americi, ali snimamo ovdje u Evropi. Prvenstveno smo ovdje zbog ovog predivnog vodopada, ističe koproducent Daniel Kresmery.

Producenti filma su Štrbački buk izabrali nakon što su obišli nekoliko najpoznatijih evropskih lokacija u Evropi.

- Pogledali smo Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Hrvatsku i rekli smo ovo je daleko najljepša rijeka za kraj filma. Ovo je baš najdramatičniji dio filma i morali smo da to napravimo ovdje, ove vodopade nema nigdje na svijetu ja mislim, kaže producent Ognjen Gavanski.

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić kaže da je značaj ovakvog događaja ne samo za Nacionalni park Una nego i za grad Bihać i Unsko-sanski kanton ali i Bosnu i Hercegovinu veoma velik iz razloga što ovakve filmske produkcije koje dolaze u određene lokalitete nose i trenutne dobrobiti, ali ono što će biti su dugogodišnje promotivni efekti kroz emitovanje budućeg igranog filma.

Ovo je prvi put da se u Nacionalnom parku Una snima jedan hollywoodski igrani film, dok su, podsjećamo na ovoj lokaciji ranije snimani dokumentarni filmovi za brojne televizijske kuće iz Francuske, Njemačke i Nizozemske, kao i BBC, izvještava Federalna televizija.

https://www.federalna.ba/hollywoodska-ekipa-snima-akcijske-kadrove-u-nacionalnom-parku-una-ipspj
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA