TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u maju: Investicija u Tuzima
13.6.2022 04:57 | Indikator.ba
Formiranje udruženja italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini i najava o investiranju italijanskog kapitala u proizvodne pogone u Konjicu najbolji su poslovni potez u proteklom mjesecu maju po ocjeni portala Indikator.ba.

Udruženje je u javnost poslalo snažnu poruku o jačanju privredne saradnje dvije zemlje i potrebi zajedničkih projekata kojima će se povećati međusobna trgovinska razmjena.

Na listi najboljih poslovnih poteza u istom mjesecu našla se kompanija Kavgico, odnosno investitor Arslan Kavgić iz Živinica jer je nakon tri i po godine riješio sudbinu bivše firme Napco Beds u stečaju s namjerom da pokrene proizvodnju kreveta i madraca i na podsao vrati 300 radnika. Izvrstan potez u maju je napravljen u promociji električnih automobila. U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila; Vlada Federacije BiH donijela je odluku o subvencioniranju kupovine ovih vozila, a Opština Novo Sarajevo odlučila da svi njeni službeni automobili budu na električni pogon.

Tokom maja dinamična i zanimljiva bila su i poslovna dešavanja u regiji. Biznismen Edo Mušović u crnogorskom mjestu Tuzi pokreće dvije fabrike u koje je uložio oko četiri miliona euro. U jednoj će prerađivati 9.000 tona voće i povrće a u drugoj će na bazi otkupa 6.500 tona domaćeg krompira oko 300 zaposlenih proizvoditi čips. Istovremeno započeo je pregovore sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom da u ovoj opštini na 150 hektara zasadi nar i proizvodi sok po kojem je ovaj kraj bio poznat. Uz to najavio je i nove investicije. Mušovićevu poduzetničku hrabrost portal Inbdikator.ba izabrao je za najbolji poslovni potez u regiji tokom minulog mjeseca marta.

Ova investicija već sada konkuriše za najbolji poslovniu potez u regiji u 2022.godini.

Indikator je u grupu najboljih regionalnih poslovnih poteza u maju svrstao namjeru kineske multinacionalne kompanije Haitian o ulaganju 100 miliona eura na području srbijanske opštine Ruma, te odluku mađarske da Srbiji ustupi dio kapaciteta za skladištenje zemnog plina.

Kao najbolji poslovni potez u Evropi portal Indikator.ba izdvojio je ambiciju Danske, Belgije, Nizozemske i Njemačke da izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostruče proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA