TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Nakon najava iz ECB-a: Banke u Sloveniji počele ukidati "ležarine"
17.6.2022 05:59 | Indikator.ba
Deželna banka Slovenije prva je banka u Sloveniji koja je nakon najave Evropske centralne banke o postepenom povećanju kamatne stope za polaganje viška likvidnosti odluči,la ukinuti tzv. ležarinu za depozite.

Deželna banka najavila je da od 1. augusta ukida naknadu fizičkim osobama za upravljanje sredstvima iznad 100.000 eura u banci ili tzv. ležarinu. Za pravne osobe za sada ostaje naknada za dopenovanje novca.

Deželna banka je ležarinu počela naplaćivati od 1. januara ove godine. Kako je objašnjeno u priopćenju, nameti su uvedene zbog negativnih kamatnih stopa koje Banka Slovenije zaračunava poslovnim bankama za viškove likvidnosti kako u banci tako i u bankovnom sistemu i zbog prošlih negativnih prinosa na finansijskim tržištima ročnosti do 10 godina.

S obzirom da je Upravno vijeće Europske centralne banke najavilo postepeno povećanje kamatne stope za polaganje viška likvidnosti, za koju se očekuje da će do kraja septembra zbog rasta inflacije izaći iz negativnog raspona od -0,5 posto, te da se očekuje da će kamatna stopa na depozite po kojoj Banka Slovenije zaračunava negativne kamate poslovnim bankama vremenom biti pozitivna, Deželna banka ne vidi razloga za obračunavanje naknade fizičkim osobama. Stoga je odlučila od 1. augusta ukinuti skladišnu naknadu za pojedince, fizičke osobe i udruženja.

Za pravne osobe, pak, ostaje naknada za upravljanje imovinom većom od 100.000 eura do podizanja pasivne kamatne stope i izlsaka iz negativnog područja, ističu iz Deželne banke Slovenije.

U aprilu 2021. NLB i SKB prve su uvele ležarine za visoka stanja na računima stanovništva, a slijedila ih većina velikih banaka.
Istovremeno, granica za njih postepeno je pala na 100.000 eura. Za pravne osobe ložeežarine su bile na snazi ​​i prije, podjeća RTV Slovenije.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA