TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Trgovački lanci u BiH: Bingo ima ubjedljivo najviše poslovnica
19.6.2022 05:44 | Indikator.ba
Otvorenjem hipermarketa u Čeliću prije dva dana najveći bh. trgovački lanac Bingo je svojoj porodici maloprodajnih objekata pridodao 223. poslovnicu.

Po svim parametrima Bingo je najveći maloprodajni lanac u zemlji, a po broju prodajnih objekata tuzlanska kompanija znatno nadmašuje svoje konkurente - Konzum i Mercator.

Prema podacima sa njihovih web stranica, Mercator ima 79 objekata, a Konzum 166.

Za razliku od Binga koji i dalje gradi velike objekte - hipermarkete, ali ne zenamaruje ni segment manjih trgovina, Konzum se posljednjih nekoliko godina orijentisao na prodavnice manjeg formata. Ni njegova pobratimska kompanija Mercator ne otvara više objekte velikog tipa, iako u portfelju ima takvih trgovina iz ranijeg perioda. Mercator je, moglo bi se reći, u defanzivi, jer je povratkom na tržište 2017. godine brojao 83 prodajna objekta, a sada je taj broj manji za četiri objekta.

Za ovom trojkom zaostaje Amko komerc Sarajevo, koji prema spisku lokacija sa njihove web stranice, ima ukupno 80 poslovnih jedinica, pri čemu dominiraju objekti manjeg formata. Ovaj lanac najviše je skoncentrisao poslovanje na Sarajevo, a još ima objekte u Mostaru, Konjicu i Jablanici.

Banjalučka Tropic maloprodaja ima 38 lokacija pod brendom Tropic, a 29 pod brendom MojMarket. Ovome treba dodati i 8 marketa ovog lanca u Federaciji koji posluju pod brendom Crvena jabuka.

Fructa Trade Derventa, poznata po lancu marketa Kort, prema podacima na njihovoj web stranici posjeduje ukupno 50 objekata. Ovaj lanac u posljednje vrijeme širi poslovanje i na Federaciju BiH, te ima trgovine u Bihaću, Cazinu, Živinicama i Kiseljaku.

Robot, koji je u ekspanziji i ne libi se otvaranja objekata velikog formata, ima 37 objekta.

Najveći trgovac u zemlji mješovitog tipa FIS Vitez kupcima nudi proizvode širokog asortimana na ukupno 17 lokacija.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA