TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Putarine na Otvorenom Balkanu u jednom sistemu i s popustom
21.6.2022 05:57 | Indikator.ba
Vozači će uskoro elektroničkim putem, jednim TAG uređajem, plaćati cestarinu u tri zemlje - Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Na nedavnom summitu u Ohridu dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektroničkog plaćanja u tri zemlje, a kasnije ostalim zemljama koje će se pridružiti inicijativi Otvoreni Balkan.

Inače, cestarina kroz Srbiju za one koji kreću iz Subotice u Preševo ​​iznosi 2.120 dinara, dok je za vozače od Beograda do granice sa Sjevernom Makedonijom 1.490 dinara. Cestarina kroz Sjevernu Makedoniju košta ukupno 8,5 eura, a preko Albanije 5 eura, prenosi Blic.

Novi sistem trebao bi stupiti na snagu u augustu, a u toku je i faza testiranja. Tada će građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije moći plaćati cestarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja istim elektroničkim naplatnim uređajem. Time će se povećati sigurnost prometa, smanjiti gužve na autocestama i olakšati protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željenog odredišta.

Postupak je vrlo jednostavan. Vozači praktički samo trebaju doći na benzinsku crpku i tražiti da im uređaj za označavanje bude Open Balkan. Ono što je bitno je da inicijativa znači da će cestarina s ovom oznakom biti jeftinija za pet posto u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA