TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Dodik najavio zajednički projekt RS i Rusije: Ulaganje 1,5 mlrd eura u dvije gasne elektrane
22.6.2022 04:36 | Indikator.ba
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se u Republici Srpskoj graditi dvije elektrane na gas, instalisane snage po 600 megavata, što će obezbijediti energetsku stabilnost Srpske u narednih 50 godina.

Dodik je rekao za ATV da će se elektrane graditi u Banjaluci, kao i u blizini Prijedora, što je veoma zahtjevna investicija od preko milijardu i po eura, prenosi Tanjug.

On je rekao da na tom planu treba riješiti mnogo stvari, ali da je Srpska odlučna da odradi taj posao.

- To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i daje energetsku sigurnost ovom našem kraju, izjavio je Dodik.

On je objasnio da je riječ o zajedničkom projektu RS i Rusije, u kojem će RS biti manjinski partner uz obavezu da sprovede procedure, dok su Rusi zaduženi da sve finansiraju.

- Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, rekao je Dodik.

On je istakao da na tom planu u Sarajevu već nekoliko godina postoji zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Srpsku, preko granične linije.

On kaže da bi prepreke na putu gasifikacije, između Federacije BiH i Republike Srpske, trebalo da otkloni razgovor premijera Srpske Radovana Viškovića i FBiH Fadila Novalića.

Višković je ranije danas rekao da će Srpska dati saglasnost FBiH po pitanju zapadne gasne konekcije iz smjera Hrvatske preko Posušja u BiH, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije.

Ranije je potpisan sporazum kompanija Srbija gas iz Novog Sada i Gas- res iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine - Banjaluke - Prijedora do Novog Grada.

Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine. Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procijenjena vrijednost projekta je oko 125 miliona eura.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA