TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Republika Srpska se puno teže i puno skuplje zadužuje na berzi od Federacije BiH
23.6.2022 04:41 | Indikator.ba
Republika Srpska se u posljednje vrijeme znatno teže zadužuje emisijom dužničkih hartija od vrijednosti negio ranije, a to zaduženje je znatno skuplje nego ono po kojem se zadužuje Federacija BiH.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je sinoć u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je ukupni dug ovog entiteta na kraju prošle godine iznosio 6,16 mlrd KM, odnosno 50,1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Ona je kazala da ovaj entitet nije prazadužen, da je dug se u odnosu na BDP smanjuje. Prema njenim riječima ukupni unutrašnji dug sa 31. decembrom 2021. godine bio je 1,994 milijarde KM.

Ipak, zaduživanje Vlade RS za finansiranje budžetskih potreba na Banjalučkoj berzi ne ide glatko kao prije.

Na aukciji obveznica sredinom maja, u emisiji koja je planirana u iznosu od 40 miliona KM ostalo je neprodato 3.600 obveznica, dok je polovinom juna zaduženje trezorskim zapisima bilo 14,37 miliona KM a planirano je u iznosu od 15 miliona KM.

Evidentno je i da kupci Vladinih hartija od vrijednosti nisu spremni rado i jeftino pozajmljivati novac Vladi za njene budžetske izdatke.

Primjerice, na aukciji 18. i 19 juna za obveznice RS s rokom dospijeća sedam godina postignuta je efektivna kamatna stopa od 3,60 posto, što je premašilo kuponsku kamatu koja je iznosila 3,50 posto.

Ovo je prilično skupo zaduživanje u odnosu na Federaciju BiH koja se obveznicama s dužim rokom dospjeća - 10 godina - zadužila 21. juna po puno nižoj kamatnoj stopi od 1,587 posto.

Razlika je evidentna i kada je riječ o zaduživanju trezorskim zapisima.

Dok se Federacija BiH emisijom devetomjesečnih trezorskih zapisa u vrijednosti 50 miliona KM zadužila po negativnoj kamatnoj stopi od -0,0299 posto, Republika Srpska će za zaduženje po šestomjesečnim zapisima prodanim 16. juna plaćati kamatu od 0,4001 posto.

I dok Republika Srpska na posljednjim aukcijama nije uspjela prodati sve ponuđene hartije od vrijednosti, Federacija BiH nema takvih poteškoća.

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske u prošloj godini stvoreno je u ovom entitetu obaveza u ukupnom iznosu od 977,5 miliona KM, i to spoljnog duga 803,82 miliona KM (116,73 miliona KM po osnovu investicionih projekata, a 687,1 miliona KM po osnovu instrumenata za finansiranje budžetske potrošnje), a od čega se na obaveze jedinica lokalne samouprave, te javnih preduzeća i IRB-a, tj. indirektni spoljni dug, odnosi 56,1 milion KM, dok su obaveze po unutrašnjem dugu iznosile 173,8 miliona KM, od čega 115,3 miliona KM po osnovu emitovanih trezorskih zapisa, 44,9 miliona KM po osnovu dugoročnih obveznica i 13,6 4 miliona KM po osnovu verifikacije obaveza regulisanih Zakonom o unutrašnjem dugu Republike Srpske.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA