TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Kompanija Bingo ulazi u još jedan biznis - proizvodnja biodizela
23.6.2022 05:53 | Indikator.ba
Kompanija Bingo mogla bi ući u još jedan biznis - proizvodnju biodizela.

Udruženje građana Ekosol kazali su na orkuglom stolu u Tuzli u okviru projekta "Korišteno jestivo ulje – energetski resurs" kazali su da BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel.

- Evo na tragu smo da Bingo naruči jedno takvo postrojenje i da počne sa proizvodnjom biodizela iz otpadnog jestivog ulja. U nekom narednom vrlo bliskom periodu, što smo sebi postavili kao cilj i to nam je najveći rezultat koji smo postigli kroz ovaj projekat - kaže Hadžić, prenosi RTV Slon.

Udruženje građana Ekosol istaklo je niz prednosti prerade korištenog jestivog ulja u biodizel.
U ovom projektu učestvuju tri kompanije i četiri restorana, te je od januara do sada prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja.

- Mi smo prezadovoljni rezultatima i kad smo krenuli sa pisanjem ovog projekta začudili smo se koliko restorani u Tuzli prikupljaju korišteno jestivo ulje - istakao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, te dodao da jestivo ulje treba ostati u BiH.

- Htjeli smo da se to ulje sakupi kod nas i da se ovdje preradi u biodizel, jer do sada sakupljači koji su sakljupali iz ovih restorana su to ulje dalje izvozili u EU, mi hoćemo da to jestivo ulje ostane u našoj zemlji i da se preradi u biodizel, kazali su.

Prerada korištenog jestivog ulja u Evropi je već odavno praksa. Upotrebljavati se može za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje, te je proizvodnja i upotreba biodizelskog goriva vrlo značajna s obzirom na potrebe očuvanja okoliša.

Udruženje građana Ekosol projekat pod nazivom "Koristimo jestivo ulje - energetski resurs" kojeg finansira Švedska u okviru granta "Misli o prirodi", provodi uz pomoć Centra za promociju civilnog društva Sarajevo. Projekat traje do 30. juna.

(Foto: pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA